Šokující případ! Slovenské matce se u porodu vysmáli a ponižovali ji, pak ji nechali zemřít!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. září 2018 9:55

Třiatřicetiletá matka dvou dětí Majka přišla na přelomu července a srpna do nemocnice v Považské Bystrici, kde měla přivést na svět své třetí dítě. Porod se ale zvrhnul ve scénu vystřiženou z hororového filmu. Podle jejího manžela lékaři rodičku nejprve ponižovali, pak ji nechali vysílením zemřít.

Majka šla první srpnový den do porodnice v Považské Bystrici. To, co se v ní odehrálo, je ale jako vystřižené z hororového filmu. "Manželka šla do porodnice úplně zdravá. Problémy začaly až na porodním sále, protože porod trval velmi dlouho a stěžovala si, že nemůže dýchat. Celou dobu byla bez kyslíku. Lékař ji ponižoval, místo toho, aby jí pomohl," řekl serveru Pluska se slzami v očích manžel Patrik, který byl přítomen u porodu.

Problém byl v tom, že Majka čekala nadměrně velké miminko, které vážilo až 4650 gramů a měřilo 54 centimetrů. Během porodu Majka trpěla a plakala, že ho nepřežije. Nakonec opravdu přestávala dýchat a upadla do kómatu. Pro císařský řez se lékaři rozhodli ale až poté, přesněji po třech hodinách utrpení.

Podle manžela lékaři celý porod zanedbali. Nevšimli si údajně, že rodička krvácí, a při oživování museli čekat na krev, protože byla zmrazená a nebylo z čeho dělat transfuzi. Ženin zdravotní stav se ale nezlepšoval, naopak na tom byla stále hůře. 

Z porodnice tedy museli novopečenou maminku okamžitě převézt do Univerzitní nemocnice v Martině. "V Martině se jí snažili pomoci, jak se jen dalo, zdravotní stav se jí o něco zlepšil, ale už byly poškozeny všechny orgány. Byla zničená," zoufá Patrik.

Z porodu se už nevzpamatovala. Majka zemřela po dvou týdnech, které strávila v bezvědomí. Novorozeného syna Matiaska se lékařům podařilo zachránit, matka ho ale neměla ani příležitost spatřit. A on ji rovněž ne.

Pitva následně prokázala, že došlo k úmrtí následkem multiorgánového selhání. Orgány a tkáně nebyly dostatečně zásobené krví a ženě postupně selhaly funkce jednotlivých orgánů a orgánových systémů. 

Postup lékařů nyní vyšetřuje policie i Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS). K případu už také vyjádřilo vedení považskobystrické nemocnice.

"Je nám velmi líto, že došlo k této komplikaci. Celý případ vyšetřuje ÚDZS a my nabízíme maximální spolupráci při objasňování této smutné situace. Zároveň nabízíme případnou pomoc pozůstalým," uvedl ředitel nemocnice Igor Steiner.

Témata: Slovensko ženy porody