Po záhadné smrti manželů v Egyptě přišel šok! Co se dělo v turisty oblíbeném hotelu?

Egypt

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. srpna 2018 13:40

Jak jsme vás již informovali, britská cestovní kancelář Thomas Cook dnes oznámila, že se z preventivních důvodů rozhodla v egyptském letovisku Hurgada evakuovat všech svých 301 klientů z hotelu Steigenberger Aqua Magic. Důvodem byl fakt, že tu za podezřelých okolností zemřel starší manželský pár. Na povrch teď vyplouvají nové informace.

Pozornost se na hotel zaměřila poté, co několik hostů začalo mít zdravotní potíže. Tento týden tu navíc z nejasných příčin zemřel britský pár. Devětašedesátiletý John Cooper a jeho o šest let mladší manželka Susan zemřeli v úterý, což byl sedmý den jejich desetidenní dovolené.

Nejprve se hovořilo o tom, že muž zemřel v důsledku infarktu a jeho žena kvůli žalu ze ztráty manžela. Podle jiných sdělení se ale dvojice mohla otrávit oxidem uhelnatým. Cestovní kancelář ale podle britského listu uvedla, že únik oxidu uhelnatého zaznamenán nebyl. Příčina úmrtí manželů se stále vyšetřuje.

Po úmrtí páru se cestovní kanceláři Thomas Cook začali ozýval další turisté, kteří si stěžovali na zdravotní problémy.  Kancelář tak žaluje už zhruba 40 lidí za incidenty v posledních 4 letech. Hotel údajně hostům podával třeba syrové kuřecí maso – to dokázaly i fotky návštěvníků. „často ani nevíme, co jíme. Něco jsme jíst nemohli, protože to uprostřed bylo syrové. Téměř celou dvoutýdenní dovolenou, kterou jsme strávili v tomto pětihvězdičkovém hotelu, jsme jedli jen chleba a hranolky, protože tady jsme alespoň věděli, co jíme," postěžovala si jedna klientka.

Nick Harris, který se zabývá ochranou cestujících, britskému deníku The Sun řekl, že on sám se v posledních letech zabýval desítkami stížností na zmíněný hotel. „Bohužel mě to nepřekvapilo. Lidé jsou oprávněně znepokojeni, standardy v hotelu značně klesly a teď se zdá, že za to lidé zaplatili životem. Tento hotel zavinil vážné zdravotní problémy hostů a je jasné, že s tím nic neudělal,“ upozornil.

Podle britských médií ale existuje ještě jedna teorie – legionella. Tuto možnost by podle egyptských úřadů podporoval fakt, že příčinou smrti manželského páru bylo selhání dechu.

Legionela je nitrobuněčný parazite, který vniká do lidských buněk kde se nadále množí. Napadá dýchací cesty. Legionella se běžně vyskytuje ve vodě a v půdě. Přenáší se klimatizací, vzduchotechnikou, nebulizátory, vodovodními sítěmi, ale i vodotrysky apod. K nákaze dochází především inhalací kontaminovaného aerosolu.

Témata: Egypt dovolená