V Evropě zabíjí nebezpečná západonilská horečka! Infikovaní komáři jsou i na Moravě!

Komáři

Autor: ČTK, stars24.cz

24. srpna 2018 21:39

Na západonilskou horečku, kterou přenáší komáři už letos v Řecku a Itálii zemřelo 22 lidí. Dva mrtvé ohlásilo také izraelské ministerstvo zdravotnictví, které zaznamenalo 68 případů nákazy, což je dvakrát více než minulý rok. Čtrnáct z infikovaných je ve vážném stavu.

Většině Řeků, kteří letos infekci podlehli, bylo přes 70 let. S odvoláním na řecké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KEELPNO) o tom dnes informovala agentura Reuters.

V Řecku se západonilská horečka vyskytuje od roku 2010, kdy se jí nakazilo 262 lidí a 35 z nich zemřelo. O dva roky později v důsledku nákazy zemřelo šest ze 48 infikovaných. V letech 2015 a 2016 úřady žádný výskyt této infekce nezaznamenaly. Letos úřady zaznamenaly 107 infikovaných, což je nejvíce od roku 2012, a 11 úmrtí.

Podle Italského národního ústavu zdraví se letos virem v Itálii nakazilo 255 osob. Poslední z 11 italských obětí byla 77letá žena, která nákaze podlehla ve čtvrtek v nemocnici v Mantově.

Mladá fronta Dnes na jaře uvedla, že se na jihu Moravy vyskytují komáři, kteří virus mají v organismu. Podle odborníků se ale v tuzemsku virus na člověka nepřenesl.  "V minulosti byl diagnostikován pouze jeden pravděpodobný případ s místním přenosem v roce 2013 a dvě importovaná onemocnění v roce 2007 z Kypru a z Tanzanie," uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

U většiny lidí, kteří se západonilským virem nakazí, se neprojeví žádné symptomy, a tito infikovaní se tedy do statistiky nedostanou. Zhruba 20 procent nakažených dostane horečku a vykazuje další symptomy - mají vyrážku, bojí je hlava a v ojedinělých případech mohou dostat i zánět mozkových blan.

Vážné onemocnění propukne jen u jednoho procenta infikovaných, uvedlo americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Na tuto infekci neexistuje žádná specifická léčba.

Témata: nemoc Itálie Řecko Česká republika komáři