Slovensko truchlí: Oblíbený farář (†38) v neděli odsloužil mši, v pondělí zemřel na dovolené v Chorvatsku!

farář Marek Martiška 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

23. srpna 2018 16:28

Slovensko truchlí! Oblíbený farář Marek Martiška (†38) ještě v neděli odsloužil mši a v noci odjel na zaslouženou na dovolenou do Chorvatska. Jenže tato cesta se mu stala osudnou!

Hned po příjezdu do Chorvatska se chtěl v horkém počasí osvěžit v moři. Šel si zaplavat i se svým synovcem Michalem. Z vody se ale vrátil jen jeden z nich, mladý farář se totiž již bohužel nevynořil. Velký smutek zavládl nejen v obci Omšenie v okreseTrenčín, odkud pocházel, píše slovenský server Cas.sk.

Truchlí nejen věřící, ale především farářova rodina. „Je to pro nás velká a nečekaná ztráta," řekl novinářům jeden z Markových příbuzných. Farář se v neděli s dvěma synovci vydal na dovolenou do Drveniku v Chorvatsku. „Oba jsou už dospělí, tak si chtěli užít moře. Cestovali v neděli v noci a v pondělí byly na místě. Marek neřídil, synovci se střídali,“ vysvětluje farář, který Marka dobře znal.

A zatímco se jeden ze synovců šel ubytovat, druhý se vydal s Markem do moře. „Nevím přesně, co se stalo, ale Marek se z moře nevynořil. Nevím, jestli se mu udělalo špatně, nebo ho zradil tlak. To netuším,“ pokračuje kněz. Mezi farníky velmi oblíbený Marek totiž trpěl problémy s krevním tlakem.

Turisté ze Slovenska a Česka se muže ihned vytáhli a na břehu mu poskytovali první pomoc. Ani přivolaní záchranáři mu už však nedokázali pomoci. „Je to obrovská ztráta pro celou kněžskou rodinu," dodal Markův kolega.

„Miloval lidi a každému uměl poradit v těžké chvíli. Vím, že knězem nechtěl být, jeho snem bylo stát se vojákem z povolání. Farářem se stal úplnou náhodou," vzpomíná příbuzný s tím, že Marek miloval hory a rád pomáhal lidem. „Je ho nesmírná škoda. Takových kněží, jako byl on, je málo. Odešel navždy a Bůh bude mít vedle sebe skvělého anděla,“ dodal zdrcený příbuzný.

Tragickou událostí se zabývá i slovenské ministerstvo zahraničních věcí. „Naše velvyslanectví je maximálně nápomocné a je v permanentním kontaktu s rodinou a pozůstalými, kterým ihned po oznámení neštěstí přímo na místě asistovala i slovenská policejní hlídka," uvedl Igor Skoček z ministerstva zahraničí. Přesná příčina úmrtí faráře bude známa až po pitvě.

Témata: Slovensko Chorvatsko faráři farář Marek Martiška