V Janově se za plného provozu zřítil most. Byl na něm i český kamion! Desítky mrtvých!

V Janově se zřítil kus mostu, jezdila po něm v tu dobu auta (14.8.2018) 2

Autor: ČTK, stars24.cz

14. srpna 2018 13:39 | Aktualizováno: 14. srpna 2018 18:05

Na dálnici v Janově se dnes přibližně v 11:50 SELČ v důsledku sesuvu půdy zřítilo několik desítek metrů mostu. Zemřelo nejméně 35 lidí a 13 osob bylo zraněno,. Počet obětí ale dle úřadů ještě není konečný.

Kraj Ligurie, jehož je Janov hlavním městem, s odvoláním na hasiče na svém twitteru uvedl, že obětí je 35. Civilní obrana předtím uvedla, že v době zřícení bylo na daném úseku Morandiho mostu 35 osobních aut a tři kamiony.

Spolu s vozovkou spadly zhruba dvě desítky aut. Záchranáři ze sutin vyprostili pět zraněných. Hasiči se obávají, aby na místě neštěstí neexplodovaly rozvody plynu. V sutinách je podle policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem. Mostní vozovka spadla během prudkého deště, uvedl server RaiNews.

Podle České televize se při pádu mostu se zřítil i český kamion pražské firmy SPED-IT. Řidič přežil. České ministerstvo zahraničí má zatím potvrzenou informaci o zranění českého řidiče kamionu. "Byl zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování. On sám naši ambasádu o nějakou další asistenci nežádal, komunikujeme s jeho zaměstnavatelem," sděila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Zprávy o jiných zraněných či obětech z České repuliky Černínský palác nemá. 

Agentura ANSA uvedla, že se zhroutila zhruba 100 metrů dlouhá část mostní vozovky. Most vede přes nákupní centra, továrny, několik obytných domů, železniční trať do Milána a řeku Polcevera. 

#UpozorněníNaCesty #Itálie: V souvislosti se zřícením dálničního mostu u Janova upozorňujeme české občany, že na místě probíhá záchranná akce. Doporučujeme všem, aby se tomuto místu vyhýbali. V případě nouze se obracejte na konzulární linku ambasády v IT: +39 335 310 450.

— MZV ČR (@mzvcr) 14. srpna 2018

Ministr dopravy Danilo Toninellina Twitteru uvedl, že monitoruje situaci, kterou označil za "nesmírnou tragédii". Na místo neštěstí zamířil italský premiér Guiseppe Conte, který podle úřadů zůstane v Janově do středy. Pomoc už v souvislosti s neštěstím nabídl francouzský prezident Emmanuel Macron i španělský premiér Pedro Sánchez.

V italských médiích se objevily zprávy, že zřícený úsek mostu procházel právě rekonstrukcí. Podle některých italských médií se Morandiho mostu přezdívalo "nemocný most": od jeho otevření v 60. letech minulého století se na něm uskutečnilo několik větších rekonstrukcí, poslední v roce 2016.

Témata: most v Janově (Genova Italy 14.8.2018) zřícený