Teror v Londýně: Do bariér u parlamentu najelo auto! Svědci popisují otřesné chvíle před nárazem

auto vjelo do zábran před britským parlamentem (14.8.2018)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

14. srpna 2018 9:56 | Aktualizováno: 14. srpna 2018 14:31

Londýnská policie zasahuje u budovy britského parlamentu. Auto tu vjelo do bariér. Řidiče policie zadržela. Na odpoledne je svolán výbor pro krizové situace COBRA. Náměstek ministra obrany Tobias Ellwood řekl, že se zdá, že šlo o "úmyslný útok na parlament".

Ráno najelo auto velkou rychlostí do betonového zátarasu před parlamentní budovu. Zhruba desítka ozbrojených strážců auto obklopila a vyvedla z něj muže v černém oblečení. Kolem parlamentu byl rychle vytvořen kordon a na místě bylo vidět velké množství policistů. Asi dvacetiletého řidiče zatkli, nikdo jiný uvnitř nebyl.

Auto porazilo několik lidí, včetně skupiny cyklistů čekajících na semaforu na zelenou. Zraněni byli tři lidé. Záchranná služba oznámila, že dva zraněné bylo potřeba převézt do nemocnice, třetí byl ošetřen na místě. BBC hlásí, že jedna zraněná žena je stále v nemocnici s vážným zraněním, jež ale neohrožuje její život.

A car has crashed at the barriers in Westminster, with several people injured outside Parliament. ?Follow events live here: https://t.co/yowPSb9Tqk pic.twitter.com/h0iLFlbeGN

— Sky News (@SkyNews) August 14, 2018

Metropolitní policie původně oznámila, že věc šetří jako silniční nehodu. Později ale doplnila, že vyšetřování havárie povede Velitelství pro boj proti terorismu Metropolitní policie.

"Muž byl zatčen s podezřením na terorismus... Zranění utrpělo několik lidí a byli převezeni do nemocnice. V tuto chvíli se zdá, že zranění nikoho z nich neohrožuje život... Ulice v okolí zůstanou zřejmě po nějakou dobu uzavřené. Stanice metra Westminster je zavřená. V tuto chvíli to považujeme za teroristický incident. Žádáme kohokoli, kdo incident natočil nebo má fotografie, aby je poskytl policii," stojí v novém policejním prohlášení, které také obsahuje kontakty na vyšetřovatele. Oblast prohledali i policejní psi. Na místě se nenašly žádné zbraně.

Nevypadalo to jako nehoda

Očitá svědkyně Ewalina Ochabová však novinářům řekla: „Myslím, že to vypadalo úmyslně - auto se řítilo velkou rychlostí směrem k překážkám."

V tu chvíli prý přecházela na druhou stranu silnice. „Slyšela jsem nějaký hluk a někdo křičela, otočila jsem se a uviděla jsem stříbrné auto, které se velmi rychle přibližovalo k zábradlí, možná i na chodníku,“ popsala chvíle před kolizí.

„Osoba, která řídila, nevylezla ven," řekla svědkyně a dodala, že vozidlo ve chvíli havárie podle ní nemělo přední registrační značku.

Podobně hovoří i další svědci. Jason Williams šel právě do práce. „Viděl jsem auto, jak vysokou rychlostí jede směrem k parlamentu. Najel do zábran. Byl to tmavě vypadající muž, možná z Asie nebo středomoří,“ cituje jeho slova The Independent. „Vypadalo jako záměrný čin, nevypadalo to jako nehoda. Jak něco takového uděláte náhodou?“ podivuje se.

Také svědci, s nimiž hovořila stanice BBC, uvedli, že viděli jet auto velkou rychlostí a později narazit do zátarasu. Další pak sdělili, že podle nich šlo o úmysl.

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok. "Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl," řekl. Podle něj auto samotné policie zřejmě nepovažuje za hrozbu, protože nechala v blízkosti pohybovat se příliš mnoho lidí. "Kdyby si mysleli, že to byl nástroj (útoku), udělali by mnohem širší kordon," sdělil Kirkham.

Incident se stal podle Sky News v ohrazené jízdní dráze, kterou používají taxi a další automobily mířící ke vchodu do Sněmovny lordů. Auto do zátarasu narazilo v rychlosti, protože podle Sky News je patrné, že na místě řidiče byl aktivován airbag.

Parlament a všechny vstupy k němu byly uzavřeny.  Britské sdělovací prostředky připomínají, že parlament má letní přestávku, takže na místě nebyl tak velký provoz, jako v době, kdy poslanci pracují.

Premiérka Theresa Mayová, která je podle médií na dovolené v cizině, oznámila, že myslí na zraněné.

Témata: Policie Velká Británie Londýn auto vjelo do zábran před britským parlamentem (14.8.2018)