Uprchlíky z moře už nikdo nechce? Záchranná loď Aquarius krouží mezi Maltou a Lampedusou!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

13. srpna 2018 14:40

Loď Aquarius se 141 uprchlíky na palubě stále nedostala od žádné evropské země povolení k vylodění migrantů. Podle šéfky SOS Méditerranée Sophie Beauové jsou vyčerpaní, unavení a dehydrovaní. Mnozí prošli tábory v Libyi a mají za sebou špatné zacházení.

Aquarius obnovila svou misi po dvouměsíční odmlce, již vyvolala krize kolem 600 uprchlíků, které posádka zachránila v červnu, avšak Itálie a Malta lodi uzavřely své přístavy. Až po devíti dnech povolilo zakotvení Španělsko.

Loď, která vzala uprchlíky na palubu v pátek, je nyní v mezinárodních vodách poblíž Malty a italského ostrova Lampedusa. "Vyzýváme evropské státy, aby se ujaly své odpovědnosti," řekla Beauová serveru franceinfo.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes uvedl, že loď Aquarius je "majetkem Německa, pronajala si ji francouzská nevládní organizace, má zahraniční posádku, je v maltských vodách a pluje pod gibraltarskou vlajkou". "Můžete si plout kamkoli chcete, ale ne do Itálie! Přestaňte obchodovat s lidskými bytostmi," napsal Salvini na twitteru.

Jeho vládní kolega ministr dopravy a infrastruktury Danilo Toninelli rovněž na twitteru sdělil, že Aquarius se koordinuje s libyjskou pobřežní stráží v oblasti spadající do odpovědnosti této stráže. "Ta loď je nyní v maltských vodách a má gibraltarskou vlajku. Odpovědnost za poskytnutí ochrany lidí z těch ztroskotaných lodí má Británie," píše Toninelli. 

Podle mezinárodního práva se má o zachráněné postarat země s nejbližším přístavem, což v době záchrany byla Libye. Ta prý ale uprchlíkům bezpečný přístav nemůže zajistit. Bezpečný přístav znamená místo, které dokáže běžencům poskytnout ochranu, což podle Beauové "není v současné situace v žádném případě Libye".

Témata: uprchlíci Libye Itálie Matteo Salvini (Liga severu)