Tálibán vraždil české chlapce: Při sebevražedném útoku zemřeli tři naši vojáci

Armáda České Republiky

Autor: ČTK, stars24.cz

5. srpna 2018 12:34 | Aktualizováno: 5. srpna 2018 13:08

Tři čeští vojáci zahynuli dnes při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi dnes ve 3:50 SELČ hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.

Rodiny zabitých vojáků byly informovány, soustrast jim vyjádřili ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník GŠ armády generálporučík Aleš Opata. Při afghánských misích dosud zahynulo 13 českých vojáků.

Dnes okolo 3:50 SELČ došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván k útoku sebevražedného atentátníka, uvedla armáda v tiskové zprávě. V uvedenou dobu prováděla ve stanoveném prostoru běžnou činnost pěší hlídka. "Následkem výbuchu utrpěli smrtelná zranění tři čeští vojáci, rotný M.M. (1982), desátník K.B.(1990) a desátník P.Š.(1993)," oznámila armáda v tiskové zprávě.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

"Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast," uvedl ministr obrany Metnar. Ministr je v telefonickém kontaktu s předsedou vlády i velením Armády ČR.

"Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům," uvedl náčelník GŠ AČR Opata.

O úmrtí tří příslušníků mise NATO v Afghánistánu informovaly agentury už dopoledne, ale bez uvedení národnosti zabitých. Při útoku, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, byli podle velení mise zranění tři další členové hlídky, jeden Američan a dva vojáci afghánské armády.

Přehled českých vojáků, kteří zahynuli na misích v Afghánistánu:

3. května 2007 - Českého vojáka Nikolaje Martynova připravila o život v provincii Badachšán lavina kamení a bahna; dva další vojáci byli zraněni.

17. března 2008 - Při útoku sebevraha zemřel příslušník jednotky vojenské policie Milan Štěrba; dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják Radim Vaculík poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.

31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul český voják Robert Vyroubal, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení; při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel rotmistr Adrian Werner, který byl v červenci těžce zraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.

8. července 2014 - Pět českých vojáků se stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Zahynuli i dva afghánští policisté a několik civilistů.

5. srpna 2018 - Tři čeští vojáci zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván. "Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný M. M. (1982), desátník K. B. (1990) a desátník P. Š. (1993), smrtelná zranění," uvedla armáda v tiskové zprávě.

Témata: Armáda České Republiky Afghanistán smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)