Ostuda? Světová média jsou v rozpacích kvůli Zemanovi

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: stars24.cz

24. října 2017 17:34

Prezident Miloš Zeman dostal na návštěvě Plzeňského kraje dřevěnou maketu samopalu, který má místo zásobníku lahev karlovarské Becherovky. Zbraň navíc byla opatřena nápisem „na novináře”. Události si všimla také zahraniční média, která v souvislosti se Zemanovými slovy o novinářích poukazují na vraždu maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové.

„Český prezident Miloš Zeman je už dávno obdivovatelem prezidenta Trumpa. Oba byli obviněni z vazeb na Rusko a oba hledali způsoby, jak udržet imigranty mimo svou zemi - a v zásadě  vyhlásili válku médiím,“ zmiňuje podobnost mezi oběma státníky deník The Washington Post.

List poukazuje na to, že Zeman v pátek, tedy v den voleb, „povýšil svou zuřivou nelibost novinářů na úroveň, která dokonce překračuje otevřené nepřátelství ve Washingtonu“. Informuje o tom, že na tiskové konferenci vystoupil Zeman, který ukazoval falešnou útočnou pušku s nápisem „na novináře". Místo střeliva byla vložena láhev českého likéru, popisuje deník.

„Zeman obdržel maketu zbraně jako dárek při návštěvě západní části České republiky. Zdálo se, že prezident, známý pro své útoky proti médiím, si to užívá,“ popisuje The Washington Post. Poukazuje také na to, že lidskoprávní skupiny „sotva zastřenou hrozbu proti novinářům odsoudily“. Zároveň připomíná, že to vše se stalo jen několik dní poté, co bomba nastražená v autě zabila maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou.

Tne Washington Post také píše, že ačkoliv má Zeman spíše reprezentativní funkci a nemůže žádat omezení svobody tisku, doufá, že volby, které se uskutečnily minulý týden, by mohly jeho postavení vylepšit. „Jeho dlouholetý spojenec Andrej Babiš, který stojí v čele centristicko-populistického hnutí ANO, přesvědčivě vyhrál, když si zajistil 29,6 procenta hlasů v parlamentních volbách. Babišovo vítězství z něj téměř jistě učiní dalšího českého premiéra a může připravit cestu pro pravicovou koalici. Liberálové se obávají, že by prezident mohl přesvědčit Babiše, aby přijal některé z jeho návrhů, včetně mírnějšího postoje k Rusku,“ píše americký list.

Deník také zmiňuje Zemanova dřívější slova o tom, že média jsou žumpa a že nejhloupější tvor na Zemi je český novinář. Připomíná také, že Zeman při rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mluvil o „likvidaci novinářů“.

Czech president Miloš Zeman: An international embarrassment - and not only for his threats to the media... pic.twitter.com/mV52Geeofl

— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 24. října 2017

„Český prezident Miloš Zeman: Mezinárodní rozpaky a ne jen kvůli jeho výhrůžkám vůči médiím,“ píše na twitteru evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein‏. Ten sdílí video serveru Al Jazeera o Zemanových postojích k novinářům. I v tomto videu je zmíněna maketa samopalu a nápis „na novináře“. „Ale to není vše, už dříve označil novináře za hnůj a hyeny," říká se ve videu.

Ani Al Jazeeře neunikla slova o likvidaci novinářů pronesená při setkání s Putinem. „21. října Zeman řekl, že by jmenoval premiérem Andreje Babiše, Babiš je miliardář, který vlastní dva velké české deníky a radiovou stanici,“ uvádí se ve videu.

AL Jazeera navíc poznamenává, že pro Zemana nejsou střelné zbraně nic nového. „V lednu vyzval Čechy, aby se ozbrojili kvůli možnému super-holocaustu, který by mohli provést muslimští teroristé. Jeho vtip o zbrani přichází jen několik dní poté, co byla investigativní novinářka Daphne Caruanová Galiziová nabita bombou na Maltě,“ dodává server.

Témata: Miloš Zeman TV Al-Jazeera The Washington Post