Drama pokračuje! Čáp, prostřelený skrz naskrz šípem, se uhnízdil v Polsku

Čáp, prostřelený skrz naskrz šípem, se uhnízdil v Polsku (31.7.2018).

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

31. července 2018 6:28

Rozruch v okolí polského města Kielce vyvolal čáp, viditelně prostřelený skrz naskrz šípem. "Pomoci se mu zatím nedá," tvrdí experti.

Šíp je nejspíše památka na přezimování v Africe, nebrání však čápovi v létání, jak svědčí i přelet do hnízda ve vsi Wilczkowice ve středu Evropy.

"Pro ptákovo dobro by bylo nejlépe šíp rychle vytáhnout. Čáp ale nechce spolupracovat a nechat se chytit," uvedl na sociální síti spolek milovníků čápů. "Je v dobrém stavu, nekrvácí, krmí se," řekla listu Gazeta Wyborcza Magdalena Berezowská z nadace na ochranu přírody.

Podobný případ se už stal v roce 2006 a tehdy se o čápa prostřeleného šípem zajímalo celé Polsko. Ptákovi se lidé pokoušeli pomoci, ale nenechal se chytit. Do polského hnízda se vrátil i následující rok.

"Není šance chytit čápa, který létá. Jen by se mu mohlo ublížit. Kdyby ho uspali, zřítil by se z hnízda," varoval Janusz Wróblewski, který vede útulek pro zvířata. "Určitě (čáp) pociťuje jisté tělesné nepohodlí, ale neoslabilo jej natolik, aby nemohl normálně fungovat," ujistil.

Témata: čápi Polsko