Dávat uprchlíkům tisícovku na den? Tak to ne! Itálii došla trpělivost!

Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. července 2018 16:59

Populistický italský ministr vnitra Matteo Salvini dál pokračuje v boji proti migrantům. Nově nařídil, aby byly na minimum omezeny výdaje na služby související s azylovými řízeními, která se v současnosti týkají 136.000 cizinců v zemi. Ušetřené peníze chce dát policii na proplacení přesčasů.

Nově by Itálie měla výrazně snížit množství peněz, které dostávají žadatelé o azyl, také ale bude omezen přístup k integračním kurzům,  uvádí deník Frankfurter Allgemeine Zeitung .

„Více kontrol a méně výdajů. V oblasti přistěhovalectví se věci konečně mění, jak jsem sliboval,“ pochvaloval si Salvini, který vede populistickou Ligu.

V současné době dostávají migranti od italských úřadů od 30 do 35 eur denně (770 až 900 korun), v některých případech mohou ale dostávat až 45 eur (1150 korun). Nově se ale dle pokynů Salviniho částka se sníží na zhruba 20 eur za den (500 korun).

Přistěhovalci stojí italské daňové poplatníky celkem tři miliardy eur ročně. Vzhledem k pomalosti postupů a nápravných opatření tráví žadatelé o azyl v přijímacích centrech až dva roky.

Podle nových pravidel budou mít žadatelé o azyl zaručeny pouze služby „prvního příjmu". Naopak placení kurzů italštiny, jiných školení či psychologické podpory, má být vyhrazeno už jen pro ty osoby, které získají povolení k pobytu.

Témata: uprchlíci Itálie Matteo Salvini (Liga severu)