Zachránění thajští chlapci prozradili, proč šli tak hluboko do jeskyně!

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. července 2018 11:13

Členové mladého thajského fotbalového týmu, který byl uvězněn v zaplavené jeskyni dlouhých 17 dní, opustili nemocnici. Poté vystoupili na tiskové konferenci, kde popsali, co vlastně prožívali.

Při popisu okamžiku, kdy chlapci 23. června vstoupili do jeskynního komplexu, trenér fotbalistů uvedl, že vodu nejprve otestovali a zjistili, že „nebyla příliš hluboká", takže plavali hlouběji do jeskyní.

Ale když se otočili, aby se vrátili, hladina vody dramaticky stoupla a oni byli dezorientovaní. Pak ztratili přehled o tom, kde je východ z jeskyně.

Na otázku, jak se v tomto okamžiku cítili, jeden z nejmladších chlapců v týmu uvedl, že se chlapci „báli, že už své rodiny znovu neuvidí". Jejich slova citoval server The Independent.

Podle thajských zdravotníků jsou mladí fotbalisté i jejich 25letý trenér zdraví, mají ale drobné infekce. A na tiskové konferenci, která se konala v budově vlády, lékař, který celý tým, vyšetřoval, uvedl, že ztratili průměrně 3 kg hmotnosti , prý ale mají „dobré" výsledky krevních testů.

Média měla dnes poprvé možnost mluvit přímo s chlapci. Úředníci byli po jejich vysvobození z jeskyně opatrní a omezili jakýkoliv kontakt s chlapci na základě obav, že mohou mít nepříjemné psychické problémy.

I na konferenci tak mohli novináři pokládat jen předem chválené dotazy. Po tiskovce mohli chlapci odejít domů ke svým rodičům. Novináři budou mít na 30 dní zakázáno mladé sportovce zpovídat.

Chlapci ve věku mezi 11 a 16 roky a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskyně. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července. Následně byli převezeni do nemocnice.

Témata: thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018)