Šok: Do důchodu ve sto letech?

Důchodce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2018 14:43 | Aktualizováno: 15. července 2018 4:05

Odchod do důchodu je, čím dal tím větším luxusem pro lidí v západních státech. Se stárnutím populace světová ekonomika bude potřebovat víc ekonomicky aktivních jedinců a je pravděpodobné, že se minimální věk odchodu do důchodu prodlouží. Někteří jedinci odchod do důchodu ani neplánují.

„Ve věku od 100 do 105 let jsem stihl zveřejnit čtyři vědecké články,“ řekl Bill Frankland pro BBC. Nyní mu je 106 a muž stále pracuje jako lékař – píše akademické práce a vědecké články, které se zabývají alergiemi. Ve světě medicíny je Frankland velká hvězda, má za sebou stovky naučných prací a vědeckých výzkumů. Ve veku 65 musel odejít do důchodu, ačkoli nebylo pochyb o tom, že se práce nevzdá a bude pracovat dobrovolně.

Franklandův postoj je neobvyklý, většina lidí by do důchodu chtěla odcházet čím dřív. Tato situace se ovšem mění v závislosti na ekonomickém vývoji určitých států. Ve státech, kde je důchod vyšší lidé na něj pohlíží jako na dovolenou, na důchod si nemusí ani spořit.

Se stárnutím populace se minimální věk odchodu do důchodu musí prodloužit, jinak hrozí velký tlak na mladší pracující generace (například mnohem vyšší daně). V roce 2015 bylo na světě okolo 451 tisíc lidí, kteří věkem překročili sto let. Během příštích desetiletí toto číslo bude stabilně narůstat.

Mezitím světová populace je nejstarší než kdykoli předtím. Nejrychleji rostoucí věkovou skupinou je populace USA. Ve Velké Británii je tak hodně lidí, kteří slaví své sté výročí, že královna najala další zaměstnance, aby jim stíhala posílat gratulační dopisy. Ve skutečnosti každý obyvatel, který se narodí v bohaté západní zemi, má pravděpodobnost, že oslaví své sté narozeniny.

S takovým rychlým tempem se nedá moc bojovat. Lidé budou muset pracovat déle, což ovšem ani dnes není problém. 92letý britský moderátor David Attenborogh říká, že neplánuje odcházet do důchodu vůbec. „Nejsme povinni odcházet do důchodu. Pokud máte dobré vzdělání a zkušenosti, můžete samozřejmě pracovat dal,“ říká moderátor.

Témata: důchodci důchody