Evakuace! Grónskou obec Innaarsuit ohrožuje obří ledovec

Ledovec v Grónsku ohrožuje vesnici Innaarsuit 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

14. července 2018 4:09

Grónskou obec Innaarsuit ohrožuje obří ledovec, který připlul k jejím břehům. Ve vesnici vyvolal paniku a úřady nařídily části obyvatel evakuaci.

Osada na severozápadním pobřeží Grónska, v níž žije asi 170 obyvatel, se obává rozpadu ledovce, který by mohl způsobit katastrofální záplavy. Informovalo o tom v pátek dánské vydání listu The Local.

"Bojíme se, že by se části ledovce mohly odtrhnout a vyvolat vlny, které by způsobily ve vesnici povodeň," řekla dánské tiskové agentuře Ritzau představitelka grónské policie Lina Davidsenová. Jeden menší úlomek ledovce již spadl do moře. V regionu má navíc pršet, což zvyšuje riziko drolení ledovce.

Ledovec byl poblíž osady spatřen poprvé ve čtvrtek a místní úřady následně vyhlásily stav pohotovosti. Podle agentury Ritzau byli ale v ostrovní osadě Innaarsuit zatím evakuováni jen ti lidé, jejichž domy stojí na výběžku ostrova nejblíže ledovci.

"Ledovec je stále poblíž vesnice a policie nyní diskutuje o tom, jaký postup zvolit dál," sdělil agentuře AFP grónský policejní šéf Kunuk Frederiksen.

Ledovec se nyní pravděpodobně zasekl o mořské dno a přestal se pohybovat. Osada Innaarsuit doufá, že silný vítr opět s ledovcem pohne a odežene ho daleko od břehu, napsal britský list The Independent.

Témata: grónsko Ledovec