Dramatická záchranná mise pokračuje: Z thajské jeskyně se dostali ven další čtyři chlapci!

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Autor: ČTK, stars24.cz

9. července 2018 16:50

Potápěči dnes zahájili druhou fázi záchranné operace, jejímž cílem je vysvobodit chlapce a jejich trenéra ze zatopeného jeskynního komplexu Tham Luang na severu Thajska. Podle Reuters se jim podařilo dostat ven další čtyři hochy. V neděli byli zachráněni čtyři. Do oblasti už dorazily monzunové deště. Množství vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat.

První čtyři hochy se podařilo dostat na povrch již v neděli. O vyproštění prvního z chlapců z dnešní čtveřice informoval představitel thajského vojenského námořnictva o dalších třech osobách agentura Reuters s odvoláním na svědka na místě. Po vyproštění třech posledních osob z místa odjely dvě ambulance, napsala agentura AP. Pokud záchranáři skutečně vynesli čtyři mladé fotbalisty, uvnitř jeskynního komplexu zůstávají čtyři hoši a trenér.

"Kolem 11:00 místního času (06:00 SELČ) jsme tým (potápěčů) poslali znovu dovnitř. Doufáme, že během několika hodin budeme mít dobré zprávy ," prohlásil šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Podle něj by měla být druhá fáze operace dokončena do 21:00 místního času.

Skupina malých sportovců se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Některé úseky trasy jsou po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou.

Po jejich vyproštění byla záchranná akce přerušena. Bylo totiž nutné doplnit láhve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

Druhou skupinu chlapců se pokusí dostat z jeskyně stejní potápěči, kteří se podíleli na první záchranné operaci, oznámilo podle agentury AP thajské ministerstvo vnitra. Důvodem je mimo jiné to, že znají podmínky v jeskyni a vědí, jak postupovat. Každého z chlapců doprovázejí na cestě ven dva potápěči. Hlavní záchranný tým tvořilo v neděli 13 zahraničních potápěčů a pět členů elitní jednotky thajského námořnictva.

Thajské úřady uklidňují, že dosavadní lijáky hladinu vody v jeskyni zatím nezvedly. Dokončení záchranné operace může trvat tři až čtyři dny.

Čtyři chlapci, kteří se v neděli dostali ven z jeskyně, jsou podle úřadů v dobrém zdravotním stavu a zotavují se v nemocnici. V jeskyni byli mladí fotbalisté od 23. června.

Témata: thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Thajsko