Králi Karlovi III. gratuluje celý svět. Přišel vzkaz i z Číny

Čínský prezident Si Ťin-pching

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2023 16:40

Lídři z celého světa gratulují králi Karlovi III. ke korunovaci. Vzkaz britským panovníkům zaslal i čínský prezident s manželkou, kteří na korunovaci pozvání nedostali.

"Korunovace je důkazem trvalé síly britské monarchie," uvedla na twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Blahopřeji králi Karlu III. k jeho korunovaci. Rád vzpomínám na naše setkání v Brně a Londýně. Přeji Karlu III., jeho rodině a Velké Británii vše dobré," napsal na twitteru Fiala.

"Gratulujeme králi Karlu III. a královně Camille, přátelům Francie. Jsem hrdý, že jsem v tento historický den po vašem boku," napsal francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Gratulace králi Karlovi III. a královně Camile ke korunovaci. Trvalé přátelství mezi Spojenými státy a Velkou Británií je zdrojem síly pro oba naše národy. Jsem hrdý na to, že první dáma reprezentuje Spojené státy při této historické příležitosti," napsal na twitteru prezident USA Joe Biden. 

"Gratuluji jejímu veličenstvu králi Karlovi III. k jeho korunovaci. Přeji mu vše nejlepší a sílu k vedení, které odráží potenciál a rozmanitost dnešní Británie a Commonwealthu a jejich roli při řešení globálních výzev. Vztahy Slovenská a Británie jsou stále intenzivnější," uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Gratulaci zaslal králi Karlovi a manželce Camile i čínský prezident Si Ťin-Pching, který na korunovaci pozván nebyl. Uvedla to čínská média. Si v gratulaci se svou manželkou uvedli, že "svět prochází hlubokými a složitými transformacemi a mezinárodní společenství čelí mnoha bezprecedentním výzvám."

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Emmanuel Macron Si Ťin-pching