Šťastný konec pátrání! Malé thajské fotbalisty našli po devíti dnech v jeskyni živé!

Jeskyně

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

2. července 2018 19:16

Pátrání po chlapcích a jejich trenérovi, kteří uvízli v jeskyni v Thajsku, má šťastný konec. Po devíti dnech je našli záchranáři, všichni pohřešovaní jsou naživu.

Dvanáct chlapců a jejich fotbalového trenéra, které v jeskynním komplexu zablokovaly povodně, nalezli dnes v Thajsku živé potápěči po devíti dnech záchranných akcí.

Záchranáři předpokládali, že chlapci a trenér našli útočiště před stoupající vodou na vyvýšenině v jeskyni. Na tomto místě, které je přezdívané podle pověstně thajské pláže Pattája, je také nakonec našli.

Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér uvízli předminulou sobotu v jeskynním komplexu, který je dlouhý zhruba deset kilometrů. 

Policisté začali v pátek šachtou vyhloubenou v jednom ze skalních komínů v úbočí hory shazovat do jeskyně balíčky pro přežití s jídlem, vodou, svítilnami, mapami a mobilními telefony.

Thajským záchranářům asistovali během pátracích prací i čtyři britští jeskynní potápěči a několik expertů americké armády. Šestičlenný tým expertů k jeskyni vyslala i Čína. Připojili se i Australané.

Témata: Thajsko Jeskyně