Madrid při omezení autonomie Katalánska převezme zřejmě policii

Španělská policie

Autor: stars24.cz, ČTK

20. října 2017 18:27

Španělská vláda v sobotu zveřejní konkrétní podobu opatření, která povedou k navrácení situace v Katalánsku do zákonných mezí. Prohlásil to dnes premiér Mariano Rajoy, podle něhož se na omezení autonomie Katalánska vládní lidovci shodli s opozičními socialisty a liberálními Ciudadanos. Vláda zřejmě v rámci opatření převezme velení katalánské policie, kontrolu nad rozpočtem katalánské vlády a místní televizí TV3.

Podle člena vedení lidovců Fernanda Martíneze-Maílla se chystá Madrid převzít velení katalánského policejního sboru Mossos d´Esquadra, jehož šéf byl obviněn ze vzpoury. Martínez předpokládá, že kompetence bezpečnostních složek, které nyní spadají pod katalánské ministerstvo vnitra, přejdou na španělskou vládu, respektive španělské ministerstvo vnitra. V rozhovoru pro španělský rozhlas vládní politik podotkl, že katalánská vláda má ještě čas vývoj zvrátit, a to do konce příštího týdne, než bude omezení autonomie schvalovat Senát. Dodal, že cílem dočasného omezení autonomie budou nové volby v regionu. Ty by se podle dnešní informace španělské televize mohly konat asi v lednu.

Španělská politička a tajemnice opozičních socialistů Carmen Calvová dnes v televizi uvedla, že v rámci omezení autonomie Madrid zřejmě převezme i kontrolu nad katalánskou televizí TV3 a nad vládním rozpočtem. "Vláda, média a bezpečnostní složky musí být neutrální," prohlásila Calvová, která se podle katalánského tisku zúčastnila jednání socialistů s vládou o návrhu na omezení autonomie. Na otázku televizní moderátorky, zda "neutralita médií" znamená kontrolu nad televizí TV3, Calvová odpověděla: "samozřejmě". Podle ní je nutné, aby nevznikl podobný "chaos", jako byl prý při referendu 1. října.

Rajoy dnes při odjezdu ze summitu EU v Bruselu prohlásil, že omezení autonomie zakotvené v ústavě nebude znamenat "použití síly", nýbrž "opatření poslední instance", za které jsou plně odpovědni katalánští vůdci. "V dnešní Evropě se nemůže stát, aby nějaká země nedodržovala (vlastní) zákony," řekl podle listu El País.

Konkrétní opatření k omezení autonomie Katalánska budou španělští ministři bez Rajoyovy účasti řešit již dnes, rozhodnutí však padne až v sobotu, kdy vláda svůj plán zveřejní. Rozhodla se k tomu poté, co katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek opět pohrozil vyhlášením nezávislosti, zároveň ale vyzval Madrid k dialogu.

Místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras dnes odmítl, že by katalánské vedení od požadavku nezávislosti ustoupilo. "Svolání voleb není nejlepší možností dalšího postupu. Máme mandát z referenda 1. října a ten naplníme," napsal Junqueras na twitteru s odkazem na referendum o nezávislosti. "Žijeme ve státě, kde korupčníci jsou na svobodě a Jordi Cuixart a Jordi Sánchez ve vězení. Nejlepší možností je nová republika," uvedl také Junqueras.

Junqueras jmenoval dva separatistické lídry, kteří jsou ve vazbě od pondělka kvůli obvinění ze vzpoury. Té se měli dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Španělská soudkyně, která rozhodla o uvalení vazby, dnes nařídila policii, aby prozkoumala záznamy o telefonátech zmíněné dvojice z období příprav referenda a jeho konání. Policie má rovněž prozkoumat údaje o telefonátech a textových zprávách šéfa katalánského policejního sboru Josepa Lluíse Trapera obviněného ze vzpoury.

Témata: Katalánsko Španělsko Policie Španělsko