Tragédie na pozadí války na Ukrajině: Pád vrtulníku u Kyjeva nepřežil ministr vnitra

Denys Monastyrskyj

Autor: ČTK

18. ledna 2023 11:50

Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo při dnešní havárii vrtulníku u Kyjeva. Oznámily to ukrajinské úřady, podle kterých je mrtvých nejméně 18 a jsou mezi nimi tři děti. Příčina pádu helikoptéry Super Puma ve městě Brovary nedaleko metropole není jasná. Náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko nejprve informoval o 16 obětech, následně šéf kyjevské oblastní správy Oleksij Kuleba oznámil, že počet mrtvých vzrostl.

"Dnes ráno se v Brovarech zřítil vrtulník státní záchranné služby. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra (Jevhenij Jenin) a státní tajemník (Jurij Lubkovyč)," oznámil Klymenko.

"V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci," uvedl později gubernátor Kyjevské oblasti Kuleba. Počet obětí podle něj vzrostl na 18, včetně tří dětí, a počet zraněných na 29, včetně 15 dětí.

Videa sdílená na sociálních sítích ukazují hořící budovu a její okolí a slyšet je křik lidí.

Footage of a fire appeared after a helicopter fell from a height in #Brovary - a terrifying scale of the spread of fire is visibleFootage of the consequences of a helicopter crash in the #Kyiv region appeared. pic.twitter.com/xsoHN9hcF0

— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) January 18, 2023

Vedení ministerstva letělo na jedno z "horkých míst, kde se odehrávají boje", řekl novinářům v Brovarech zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Podle listu Ukrajinska pravda slíbil podrobnosti později. Na palubě stroje byl Monastyrskyj a pět jeho spolupracovníků, spolu s nimi zahynuli také tři členové posádky, uvedla agentura Unian s odvoláním na záchranáře.

Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se nezmínili o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie, poznamenala agentura Reuters.

V Brovarech se zřítil vrtulník francouzské výroby Super Puma, který poskytli francouzští partneři, uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverem RBK-Ukrajina.

Prokuratura svěřila vyšetřování příčin katastrofy ukrajinské tajné službě SBU, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina. Podle něj pracují experti a vyšetřovatelé a prověřují všechny verze. Policie vyzvala svědky, aby se jí přihlásili. Mluvčí ukrajinské policie a ukrajinského letectva podle médií shodně uvedli, že je příliš brzy na stanovení příčin neštěstí, které se pokusí určit vyšetřovací komise. Ruská média spekulují, zda šlo o sabotáž, technickou závadu, chybu pilota či nešťastný zásah protivzdušné obrany.

V Brovarech, které jsou prakticky východním předměstím Kyjeva, žije asi 100.000 lidí. Státní záchranná služba spadá na Ukrajině pod ministerstvo vnitra. Vrtulník Eurocopter EC225 Super Puma je nyní označován jako Airbus Helicopters H225; kromě posádky může přepravovat až 24 cestujících.

Reakce z Česka: Kondolence od premiéra Fialy i dalších ministrů

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) bude osobně kondolovat rodině ukrajinského ministra vnitra Denyse Monastyrského, který dnes zahynul při dnešním pádu vrtulníku ve městě Brovary u Kyjeva. Rakušan při příchodu na dnešní zasedání vlády řekl, že jeho vztah s ukrajinským ministrem byl velmi osobní. Soustrast rodině a blízkým Monastyrského i dalších obětí havárie vyjádřili na twitteru také premiér Petr Fiala (ODS) či šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Při nehodě podle ukrajinských úřadů zahynulo 18 lidí včetně vedení ministerstva vnitra a tří dětí. Rakušan uvedl, že pro něj jde o velmi osobní záležitost, protože s Monastyrským neměli jen formální vztahy. "Pozval jsem ho do Prahy na neformální radu, setkali jsme se v Bruselu a při naší návštěvě Ukrajiny jsme spolu strávili mimo protokol hodinu a půl času hovorem, který byl nejen pracovní, ale i osobní," připomněl Rakušan schůzky z poslední doby.

Monastyrskyj byl nejen ministr vnitra, ale také otec malých dětí, dodal Rakušan. "Já jménem vlády připravuji oficiální kondolenci ukrajinské straně, samozřejmě budu osobně kondolovat jeho rodině," uvedl Rakušan.

Kondolenci na sociálních sítích sdílel Fiala. "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým ukrajinského ministra vnitra Monastyrského a všem, kteří zahynuli při havárii vrtulníku u Kyjeva," uvedl premiér.

Lipavský uvedl, že ho informace o pádu vrtulníku s Monastyrským, jeho prvním náměstkem Jevhenijem Jeninem a dalšími představiteli ukrajinského ministerstva hluboce zarmoutila. "Mé srdce je se všemi, kterých se tato tragédie dotkla. I přes hrozné ztráty Ukrajina zvítězí," napsal na twitteru.

Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se nezmínili o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie, poznamenala agentura Reuters.

Témata: Ukrajina Denys Monastyrskyj válka na Ukrajině