Barnevern krade děti: Do Štrasburku míří další žaloba

Demonstrace proti norské sociální službě Barnevern 5

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. června 2018 20:19

Slovenská rodina v Norsku prohrává svůj boj se sociální službou Barnevern. Dcera Maxine zůstane u pěstounů. Příběh rodiny znáte z našich zpráv a pořadu Názory bez cenzury a výsledky soudního sporu jsme dnes získali jako první, informuje TV Prima. Jedinou nadějí v boji o dítě je po třech letech žaloba k Evropskému soudu pro lidská práva.

Žalobu do Štrasburku rodina podává po marném boji s norskými soudy. Naposledy se jejím případem odmítl zabývat tamní Nejvyšší soud, ke kterému podávala dovolání. V platnosti tak zůstal rozsudek norského okresního soudu, který rozhodl ve prospěch sociální služby Barnevern. Ta rodině odebrala holčičku Maxine v pouhých dvou měsících.

Jak velkou maji šanci uspět?

"Odebrání dítěte Barnevern zdůvodnil tak, že matka - původem z Norska- prošla pěstounskou péčí. A prý tak hrozí riziko selhání jako matky, protože neměla řádný vzor. Dalším argumentem úřadu bylo, že matka holčičky je neslyšící. Za nebezpečné označily úřady i slovenského otce a babičku", říká právník Pavel Hasenkopf.

"Nepřeju to nikomu... Nikomu... tohle prožít na vlastní kůži...", povzdechla si babička Maxine.

Žalobu ke štrasburskému soudu rodina plánuje podat co nejdříve. Se svým právníkem zatím připravují veškeré podklady. Plnou podporu rodině přislíbilo i Slovensko.

"My budeme poukazovat na tu současnou judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, která primárně chrání biologickou rodinu", sdělila Marica Pirošíková, slovenské zastoupení Evropského soudu pro lidská práva. 

Počet žalob proti Norsku za porušování práv dětí a rodin tak postupně dál roste. Na projednání obdobné kauzy stále čeká i Češka Eva Michaláková, které Norsko odebralo její dva syny v roce 2011.

Praktikami norské sociální služby se teď bude zabývat i Parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Témata: Barnevernet norsko Eva Michaláková