Na Slovensku padla vláda. Co teď zemi čeká?

Vlajka Slovenska

Autor: ČTK

17. prosince 2022 11:32

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Co nyní Slováky čeká?

Hegerův kabinet podle ústavy zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády, ovšem s omezenými pravomocemi. Čaputová současně vybídla politiky k dohodě o uspořádání předčasných voleb v prvním pololetí příštího roku.

Dosluhující vláda přichází o možnost rozhodovat například o zásadních opatřeních k zajištění hospodářské a sociální politiky země či o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky.

Souhlas hlavy státu bude nezbytný k rozhodování vlády o záležitostech, u nichž kabinetu kompetence nepřiznává přímo ústava, ale zákony, a také při jmenování nebo odvolávání některých vysokých úředníků.

Kabinet s omezenými pravomocemi Slovensko už mělo poté, co v roce 2011 padla vláda premiérky Ivety Radičové. Politici tehdy s nadsázkou říkali, že vláda už "může jen topit a svítit".

Prezidentka řekla, že v případě nedohody politiků o nových volbách přistoupí k dalším krokům v souladu s ústavou. Hlava státu by například mohla jmenovat nový kabinet.

Proti novým volbám se vyslovila bývalá vládní strana Svoboda a Solidarita, která hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolala.

Témata: Slovensko vláda SR