Černochová ve Vietnamu. Ministryně prozradila, co dělala v Hanoji

Jana Černochová (ODS)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. prosince 2022 15:40

Na zahraniční cesty nejezdí jen prezident, premiér a ministr zahraničí. Do Vietnamu vyrazila ve středu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Co bylo předmětem jednání?

Černochová podle tiskové zprávy svého resortu jednala v Hanoji s vietnamským protějškem, armádním generálem Phanem Van Giangem.  Hlavním cílem cesty byla podpora exportu českého zbrojního průmyslu při příležitosti konání hanojského veletrhu Expo Defence 2022.

"Hlavním cílem cesty je podpora exportu českého obranného průmyslu, ale diskutovali jsme i o spolupráci v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu nebo vojenské historie," uvedla ministryně obrany.

S vietnamským ministrem obrany jednala také o bezpečnostní situaci ve světě, mimo jiné v souvislosti s blížícím se termínem schůzky ministrů obrany Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). "Česká republika jako předsednická země EU podporuje ASEAN a jeho úsilí o mírové řešení situace v oblasti jihovýchodní Asie," dodala.

Vietnam je pro Českou republiku předním partnerem v regionu jihovýchodní Asie. K budování vzájemných vazeb přispívá také početná a úspěšná vietnamská komunita v ČR. 

Témata: Jana Černochová vietnam