Nečekaná návštěva ve vězení? Nové informace o Tereze H.!

Tereza H před Pákistánským soudem, kde čeká na prodloužení vazby 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2018 13:40

Zadržená Češka Tereza H., která je obviněna z pašování drog a držena v pákistánském vězení, se dočkala neobvyklé návštěvy. Navštívila ji zástupkyně ambasády.

Návštěva se uskutečnila přímo ve věznici v Láhauru a jedná se o druhou návštěvu, která se za Terezou vypravila. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Ireny Valentové se jí ale daří dobře.

"Mohu potvrdit, že je v dobrém psychickém stavu. Nestěžuje si na zdravotní potíže. Pouze v minulosti došlo k drobné alergii na horko. Na podmínky ve vězení si nestěžuje," řekla Blesku.

Sama Tereza ale nepopírá, že na ni má celá věc emoční dopad. "Není to tak. Nebudu ale vykládat, jak to psychicky nezvládám. Jak mě tady ze začátku ponižovali a jak jsem to chtěla v lednu celé ukončit! Lidé si řeknou, že si za to můžu sama. A z poloviny budou mít pravdu - měla jsem zůstat doma!" napsala už dříve v jednom z dopisů, který poslala deníku.

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Žena vinu odmítá.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Tereze tak podle všeho hrozí maximálně 14 let ve vězení.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán