Rishi Sunak: Kdo je muž s indickými kořeny, který nahradí Liz Truss?

Rishi Sunak

Autor: ČTK

25. října 2022 12:00

Britská Konzervativní strana potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Sunak se narodil 12. května 1980 v Southamptonu, jeho otec se narodil v Keni a matka v Tanzanii, jeho prarodiče pocházeli z Paňdžábu.

Jeho rodiče se do Británie přistěhovali v šedesátých letech. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě. V letech 2018 až 2019 byl náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj a od července 2019 do jmenování ministrem financí byl prvním náměstkem tehdejšího ministra financí Sajida Javida. V referendu o vystoupení Británie z EU hlasoval pro brexit.

Poslancem britského parlamentu je Sunak od května 2015 a jeho popularita od té doby strmě rostla. Podle průzkumu agentury YouGov byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 nejoblíbenějším politikem konzervativců. Už během skandálu s večírky na Downing Street ho začátkem letošního roku zmiňovali jako možného Johnsonova nástupce ve funkci premiéra.

Později ale jeho popularita opět klesla, když vyšlo najevo, že jeho manželka neplatila v Británii daň ze zahraničních příjmů. Jeho choť Akshata Murthyová je dcerou indického multimiliardáře Narayany Murthyho, který založil a téměř stoprocentně vlastní nadnárodní technologický gigant Infosys. Murthyová letos v dubnu potvrdila, že měla daňový status osoby žijící v Británii, ale s trvalým bydlištěm mimo tuto zemi, tudíž nemusela danit zahraniční příjmy. A souhlasila s tím, že začne v Británii platit daň ze všech svých příjmů.

Nezdanění zahraničních příjmů jí podle odhadů britských médií mohlo ušetřit až 20 milionů liber. Ve firmě Infosys vlastní podle portálu BBC News zhruba jednoprocentní podíl v odhadované hodnotě 690 milionů liber. A jen z dividend získala ve finančním roce 2020 až 2021 zhruba 10,6 milionu liber.

Nejasnosti a kontroverze vznikly také kolem Sunakova nepřiznaného majetku nebo zelené imigrační karty do Spojených států, kterou měl aktivní i měsíce poté, co se stal britským ministrem financí. A stejně jako expremiér Boris Johnson také Sunak dostal pokutu za nedodržování vládních protiepidemických opatření v takzvané partygate, která do značné míry způsobila Johnsonův pád.

Sunak je podle britských médií jedním z nejbohatších britských poslanců. V letech 2001 až 2004 byl analytikem v investiční bance Goldman Sachs a později partnerem ve dvou výnosných hedgeových fondech, kde nashromáždil značné jmění. Hodnota jeho majetku společně s majetkem jeho ženy se nyní odhaduje na 730 milionů liber, což je zhruba dvojnásobek odhadovaného jmění krále Karla III. a Camilly, královny manželky.

Sunak byl od února 2020 ministrem financí v kabinetu Borise Johnsona, letos 5. července ale oznámil rezignaci na vládní post v návaznosti na kauzu jmenování Chrise Pinchera do vnitrostranické funkce i přesto, že Johnson věděl, že je Pincher podezřelý ze sexuálního obtěžování. Kandidaturu do čela britských konzervativců ohlásil Sunak o tři dny později. Kampaň zahájil videem na sociálních sítích, ve kterém deklaroval snahu "obnovit důvěru, postavit ekonomiku na nohy a sjednotit zemi". Dodal, že jeho hodnotami jsou "patriotismus, férovost a tvrdá práce."

Témata: Rishi Sunak