Na panelák v Rusku spadlo letadlo. Vypukl masivní požár

Na obytnou budovu v ruském městě Jejsk spadlo letadlo

Autor: ČTK

17. října 2022 18:10 | Aktualizováno: 18. října 2022 8:13

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na 13, uvedlo dnes ruské ministerstvo pro mimořádné situace poté, co záchranáři ukončili prohledávání trosek. Předchozí bilance neštěstí činila šest mrtvých, 19 raněných a šest pohřešovaných.

"Záchranáři dokončili odklízení sutin. Během pátracích a záchranných prací nalezli těla deseti lidí, čímž celkový počet mrtvých činí 13 lidí, včetně tří dětí. 19 lidí utrpělo zranění," řekl mluvčí ministerstva agentuře TASS. Zachránit se podařilo 68 lidí. Z poškozeného domu, který po pádu letadla zachvátil požár, bylo evakuováno více než 360 obyvatel, dodal mluvčí.

Mezi 19 zraněnými jsou i dvě těhotné ženy a mezi čtyřmi těžce zraněnými i dvě děti, poznamenal list Kommersant na svém webu.

A Russian Su-34 has crashed into buildings in the Russian city of Yeysk. pic.twitter.com/DuzXIlaWp6

— Firam (@firamnews) October 17, 2022

Bombardér Su-34 se podle předběžných poznatků zřítil v pondělí večer při cvičném letu kvůli požáru motoru během vzletu. Oba piloti se stačili katapultovat. Podle úřadů se letoun zřítil na vícepodlažní dům, ale nevybuchl. Kvůli úniku paliva ale vypukl požár.

Přístavní město ve východní části Azovského moře se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou.

Nepotvrzené záběry na sociálních sítích ukázaly velkou ohnivou kouli, která vylétla z několikapatrové budovy. Plochu požáru ministerstvo pro mimořádné situace odhadlo na 2000 čtverečních metrů. Poškozeno bylo 72 bytů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. V rozsáhlém domu či spíše obytném bloku žilo na 600 osob. Stav domu nyní posoudí úřední komise.

What is reportedly a military jet has crashed into a residential building in the port city of Yeysk, Krasnodar Oblast.Currently unknown how the plane fell or the number of casualties. pic.twitter.com/4f0lcirs7U

— Damage Control (@WarInUkraineYet) October 17, 2022

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupolu, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtamtud mohou startovat i na bojové mise. Kvůli blízkosti ukrajinskému bojišti mají nyní v okolí Jejsku zákaz létat jiná než vojenská letadla. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev vyhlásil v Jejsku stav nouze.

Prezident Vladimir Putin nařídil šéfovi Krasnodarského kraje, ministru pro mimořádné situace a ministru zdravotnictví, aby se neprodleně vypravili na místo neštěstí a poskytli nezbytnou pomoc přeživším. Vyšetřování případu zahájila ruská prokuratura.

Témata: Rusko Letecké nehody