Kerčským mostem otřásla masivní exploze. Video zachytilo výbuch, most se řítí k zemi

Část Kerčského mostu se v plamenech řítí k zemi

Autor: ČTK, stars24.cz

8. října 2022 9:51 | Aktualizováno: 8. října 2022 21:27

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným Krymským poloostrovem, se dnes po explozi a požáru několika cisteren zřítila část vozovky. Podle ruského protiteroristického výboru oheň způsobil výbuch bomby nastražené v autě, napsal ruskojazyčný server BBC. Při incidentu podle ruského vyšetřovacího výboru zahynuli tři lidé. Požár se podle ruského ministerstva pro mimořádné situace podařilo uhasit.

Silniční provoz na mostě klíčovém pro zásobování ruské jižní fronty byl po několikahodinovém přerušení částečně obnoven a vpodvečer bylo ohlášeno i obnovení železničního provozu. Zahraniční odborníci však předpokládají, že vzhledem k poškození konstrukce bude mít obnovení provozu značně omezený rozsah.

Ruský prezident Vladimir Putin několik hodin po výbuchu podepsal dekret, kterým nařídil zpřísnit zabezpečení mostu i infrastruktury, jež na Krymský poloostrov dodává elektřinu a zemní plyn. Postarat se o to má ruská kontrarozvědka (FSB), tedy nikoli armáda. Šéf Kremlu rovněž nařídil vytvořit vyšetřovací komisi, která má událost objasnit.

První zprávy o požáru a explozi na mostě, který je symbolem ruské anexe Krymu, se objevily kolem 06:00 moskevského času (05:00 SELČ). Podle místních úřadů po výbuchu plameny zachvátily cisterny na nákladním vlaku, informaci následně potvrdila krymská železniční správa.

"Mostní oblouky nejsou poškozeny. Je příliš brzo na to, abychom hovořili o příčinách a následcích. Pokračuje se v hašení ohně," napsal krátce po incidentu Oleg Krjučkov, poradce šéfa správy anektovaného poloostrova. Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Ruský protiteroristický výbor sdělil, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní automobil, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy. Záběry z bezpečnostních kamer ukázaly velkou explozi na silniční části mostu a mohutný požár na souběžné železniční části. Podle agentury AFP se zdá, že zdrojem výbuchu byl bílý nákladní vůz, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel.

"Podle předběžných údajů při incidentu zahynuli tři lidé. Jednalo se patrně o cestující v autě jedoucím vedle nákladního vozu, který explodoval. Těla dvou mužů a jedné ženy vyzvedli z vody, identifikují se," uvedli podle agentury TASS vyšetřovatelé.

Newest video, Kerch bridge 🌉 pic.twitter.com/hoA2tjeJvk

— M|§F|T 🇺🇸🇺🇦 (@am_misfit) October 8, 2022

Šéf ruské správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov na sociální síti telegram potvrdil, že se kvůli incidentu "zbortily dva pruhy" silnice ve směru z Krasnodaru do Kerče. Silnice v opačném směru, tedy vedoucí z anektovaného poloostrova do Ruska, se podle něj nezdála být poškozená.

Automobilový provoz byl na mostě odpoledne obnoven; osobní vozidla a autobusy mohou na nezničenou část mostu vjet poté, co jsou zkontrolována, uvedl Aksjonov. Nákladní vozidla musí pro cestu přes Kerčský průliv využít trajektů. Vpodvečer pak společnost Grand Service Express ohlásila obnovení železniční dopravy. Firma podle agentury AFP uvedla, že již vyrazily dva vlaky směřující z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

V komentářích zahraničních expertů zaznívají spekulace, že vzhledem k rozsahu škod bude obtížné vrátit brzy provoz na dřívější úroveň. Předpokládají, že především železniční přeprava bude muset omezit rychlost i hmotnost jednotlivých souprav, dokud mostní konstrukce nebude důkladně zkontrolována a opravena. To může představovat problém pro zásobování ruských jednotek nejen na Krymu.

Zástupce šéfa Ruskem dosazené správy Chersonské oblasti Kirill Stremousov nicméně tvrdí, že výbuch zásobování ruské armády výrazněji neovlivní. "Nastanou však logistické problémy pro Krym," připustil. Podle Aksjonova má Krym zásoby pohonných hmot na více než měsíc a zásoby potravin na více než dva měsíce.

Je příliš brzo na to určit příčinu požáru a jeho následků, napsal na twitteru vojenský expert Mick Ryan. Podle jeho názoru je ke zřícení betonové vozovky potřeba velkého množství výbušnin. "Pokud by byly namířeny na správná místa na mostě, bylo by třeba několika nákladních vozidel nebo raket/bomb," napsal Ryan.

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018.

Additional footage pic.twitter.com/w5ngstLp5m

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) October 8, 2022

Rusko od února vede s Ukrajinou válkou. Zatím není jasné, kdo je za dnešní výbuch zodpovědný, Moskva ani Kyjev se k tomu oficiálně nevyjádřily. Ukrajinci nicméně nenechali škody na mostě bez povšimnutí. "Křižník Moskva a teď Kerčský most - dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu - jsou zničeny. Co dál, Rusové?" napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

"Vše nelegální musí být zničeno, vše ukradené se musí vrátit Ukrajině, vše okupované Ruskem se musí vrátit," napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a připojil fotografii zřícené silnice. Podoljakovo vyjádření je v některých komentářích vykládáno jako signál, že hrozí další útoky na ruské objekty.

"Reakce kyjevského režimu na poškození civilní infrastruktury ukazuje jeho teroristickou povahu," uvedla podle ruských médií mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ukrajinské síly od konce léta zahájily na jihu a severovýchodě země protiofenzivu a podařilo se jim zpět dobýt velkou část území Charkovské a části Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti. Dalším cílem protiútoku je podle bezpečnostních expertů nejspíš Doněck a Mariupol, kde se Ukrajinci pokusí Rusům přerušit pozemní spojnici s poloostrovem protiprávně anektovaným v roce 2014.

Škody na Kerčském mostě znemožní mobilizovaným Rusům přesunout se z ruského území přes Krym do Záporožské a Chersonské oblasti, řekl podle agentury Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko.

"Na okupovaná území jižní Ukrajiny se přes okupovaný Krym a zejména přes Kerčský most dostává zhruba 75 procent ruských vojáků. (...) Tento incident přesun znemožní," uvedl Musijenko.

Ryan odhadl, že exploze na mostě může být dílem Ukrajinců v rámci snahy získat zpátky kontrolu nad Krymem. "Nebo se může jednat o klamnou operaci, která má odvést pozornost od jiných oblastí," dodal.

Témata: Krym Ukrajina