Tragická nehoda v Bratislavě: Čtyři mrtví na zastávce MHD, řidič byl opilý

Policie SR, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

3. října 2022 9:59

Čtyři lidé zemřeli a sedm dalších osob utrpělo zranění v centru Bratislavy, když osobní automobil v neděli večer narazil do lidí na zastávce městské hromadné dopravy. ČTK o tom informovalo oddělení komunikace prezidia hasičského a záchranného sboru.

Hasiči uvedli, že na místě vyprošťovali osoby z vozidla i zpod něj. Na zastávce bylo podle hasičského sboru v době tragédie vícero osob. Zmíněnou zastávku využívají autobusové spoje, které spojují centrum slovenské metropole například s největším sídlištěm Petržalka.

Mluvčí policie Michal Szeiff ČTK informoval, že k tragické srážce došlo necelé dvě hodiny před půlnocí.

Řidič byl podle policie opilý a jel rychle

Řidiči vozidla, které v noci na dnešek vrazilo do lidí na zastávce městské hromadné dopravy (MHD) v Bratislavě, policisté naměřili 1,6 promile alkoholu, řekl novinářům policejní prezident Štefan Hamran. Na místě zemřeli čtyři lidé a další tři osoby jsou podle Hamrana s kritickými zraněními hospitalizovány.

Řidiče, jenž byl ve vozidle spolu s opilým spolujezdcem, policie zadržela. Podle Hamrana vystupoval agresivně vůči policistům i zdravotníkům. S vozidlem patrně výrazně překročil maximální povolenou rychlost. Šéf policie uvedl, že na místě nehody nejsou zřejmé stopy po brzdění.

Ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že mezi oběťmi jsou mladí lidé, někteří z nich podle něj měli měli dnes poprvé nastoupit na vysokou školu.

Tragédie se stala zhruba půl druhé hodiny před půlnocí na vytížené autobusové zastávce, ze které spoje MHD pokračují například na největší bratislavské sídliště Petržalka či do studentského městečka v Mlynské dolině. Zastávka se nachází u čtyřproudové silnice v mírné levotočivé zatáčce. Místo nehody a jeho bezprostřední okolí policie uzavřela.

Záchranáři informovali, že kromě čtyř mrtvých se při nehodě dalších šest osob zranilo.

Soustrast pozůstalým vyjádřili vrcholní slověnští politici. Premiér Eduard Heger stejně jako prezidentka Zuzana Čaputová zároveň zdůraznili že alkohol za volant nepatří.

Hamran řekl, že policie bude usilovat o zpřísnění postihů pro osoby řídící pod vlivem alkoholu. Řízení motorových vozidel s více než jedním promile alkoholu je v zemi trestným činem; provinilci ovšem podle dostupných informací obvykle nekončí ve vězení a z trestního řízení vyváznou s podmínkou nebo peněžitým trestem. Zatím není známo, zda policie bude nedělní případ posuzovat jako některý z přísněji trestaných skutků.

Témata: Dopravní nehody Policie SR Slovensko