Pohřeb královny Alžběty II.: Kdo přijede a kdo naopak nedostal pozvánku?

Královna Alžběta II. zemřela 4

Autor: ČTK

14. září 2022 20:47

Pondělního pohřbu královny Alžběty II. se zúčastní zhruba 500 státníků z celého světa. Pozvánky na pohřeb nedostali představitelé Ruska, Běloruska, Barmy, Sýrie, Venezuely a Afghánistánu. Írán, Nikaragua a Severní Korea dostaly na pohřeb pozvánku jen na úrovni velvyslanců.

Svou účast na pohřbu už potvrdily desítky hlav států a vlád včetně amerického prezidenta Joea Bidena a vládců monarchií od Španělska po Japonsko. Londýn nyní ve velkém spěchu ladí logistické detaily pietní události, která obnáší i komunikaci s diplomatickým zastoupením stovek zemí.

Kvůli obrovskému počtu lidí v ulicích budou zřejmě státníky a jejich doprovod 19. září k Westminsterskému opatství svážet autobusy. Výjimku zřejmě bude mít americký prezident, který má vysoké nároky na zajištění bezpečnosti.

Například za Austrálii přiletí premiér Anthony Albanese a generální guvernér David Hurley. Česko bude reprezentovat premiér Petr Fiala. Za Dánsko se dostaví královna Margrethe II., korunní princ Frederik a korunní princezna Mary.

Dorazí také předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Za Francii, Itálii a Kanadu přijedou i prezident Emmanuel Macron, prezident Sergio Mattarella, premiér Justin Trudeau.

Pohřbu se zúčastní také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, polský prezident Andrzej Duda nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Témata: Královna Alžběta II.