Prostor před Buckinghamským palácem obsadily davy truchlících, mnozí pláčou

Před Buckinghamským palácem se shromáždily davy truchlících

Autor: ČTK

8. září 2022 22:40

Po zveřejnění informace o smrti britské královny Alžběty II., která dnes zemřela na zámku Balmoral ve Skotsku, začali lidé shromáždění před Buckinghamským palácem v Londýně zpívat národní hymnu. Zatímco byla vlajka spouštěna na půl žerdi, mnozí propukli v pláč, uvedla televize Sky News.

Zprávu o královnině smrti připevnili k branám paláce dva zaměstnanci ve smutečních oblecích. Na stejném místě se objevují oznámení o narození potomka nebo o svatbě v královské rodině. Krátce poté dav třikrát královně provolal slávu a zatleskal. Později lidé začali provolávat slávu také novému králi Charlesovi III., nejstaršímu synovi zesnulé královny a novému panovníkovi.

Dav před královským palácem se neustále rozrůstá, řada médií z místa vysílá živě. Někteří lidé přišli sami, jiní ve skupinách s přáteli či rodinou. V Londýně prší, na místě je vidět záplava deštníků.

Když byla spuštěna vlajka na hradě Windsor, nastalo podle zpravodajského webu BBC ohromné ticho. "Žena vedle mě se rozplakala. Většinu odpoledne na Windsoru pršelo," popsala tamní situaci zpravodajka Helena Wilkinsonová.

Krátce před oznámením o smrti britské panovnice se nad Buckinghamským palácem objevila dvojitá duha, jedna žena oslovená BBC vyjádřila naději, že jde o dobré znamení. Duha se podle BBC ukázala také na hradě Windsor, ale až po oznámení.

Témata: Velká Británie