Papeže Františka zarmoutila smrt královny. Vyzdvihl její velkorysou službu národu

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.

Autor: ČTK

8. září 2022 22:10

Papeže Františka hluboce zarmoutila smrt britské královny Alžběty II. V kondolenčním vzkazu novému králi Charlesovi III. vyzdvihl "velkorysou službu (britskému) národu a Společenství, příkladnou oddanost úkolům, pevné svědectví víry v Ježíše Krista" zesnulé panovnice.

Papež František byl poslední hlavou katolické církve, jež se osobně setkala s britskou panovnicí. Přijal ji v roce 2014 ve Vatikánu. Královna se za své 70 let dlouhé vlády setkala s dalšími třemi Františkovými předchůdci - Benediktem XVI. v roce 2010, Janem Pavlem II. v letech 1980 a 1998 a Janem XXIII. v roce 1961, uvádí vatikánská média.

Alžběta II. byla také nejdéle sloužící hlavou anglikánské církve. Za její vlády se vztahy s katolíky zlepšily, byť některé třecí plochy dále zůstávají, uvedla agentura ANSA.

Zmiňuje například dokument papeže Benedikta XVI. Anglicanorum coetibus z roku 2009, který umožňoval vstup mezi katolíky anglikánským kněžím, kteří nesouhlasili se směřováním své původní církve.

Témata: Královna Alžběta II. Papež František