Start rakety na Měsíc odložen: NASA řeší nečekané technické potíže

NASA’s Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen illuminated by spotlights atop a mobile launcher at Launch Complex 39B, Friday, March 18, 2022, after being rolled out to the launch pad for the first time at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Ahead of NASA’s Artemis I flight test, the fully stacked and integrated SLS rocket and Orion spacecraft will undergo a wet dress rehearsal at Launch Complex 39B to verify systems and practice countdown procedures for the first launch.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. srpna 2022 15:40

NASA dnes zrušila start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion, která se dnes měla vydat na cestu k Měsíci v rámci programu Artemis. Jeho cílem je návrat člověka na Měsíc.

Start rakety byl nejprve neplánovaně pozastaven kvůli problému s motorem číslo 3, nakonec byl pro dnešní den úplně zrušen. NASA uvedla, že bude informovat o náhradním termínu. 

Podle dostupných informací by se další pokus mohl uskutečnit v pátek. Cílem nynější mise je let bez posádky trvající 42 dní, během něj má dojít k obletu Měsíce a návratu na Zemi. 

Program Artemis běží od roku 2017, cílem je obnovení pilotovaných letů na Měsíc s lidskou posádkou. V současnosti se první takový let očekává nejprve v roce 2025.

Témata: program Artemis (NASA) NASA