Otřesné detaily útoku, který šokoval Německo! Proč uprchlík znásilnil a zabil mladé děvče?

Německá policie, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. června 2018 15:03 | Aktualizováno: 9. června 2018 19:40

Německem otřáslo znásilnění a vražda čtrnáctileté dívky Susanny F. Dívka byla naposledy viděna 22. května ve Wiesbadenu. Podle Serveru Krone jeden z podezřelých,dvacetiletý Iráčan, po útoku utekl do své rodné země. Druhého podezřelého, pětatřicetiletého Turka, už policie propustila. Případ ale dál vyvolává velké emoce, okomentovala ho i řada německých politiků.

Susanna byla naposledy viděna v útulku pro uprchlíky v doprovodu cizího muže. Policii se přihlásilo několik svědků a jejich výpovědi naznačovaly, že se dívka stala obětí zločinu. Po dlouhém hledání policie ve středu odpoledne objevili policisté tělo dívky v obtížně přístupném terénu.

Policie informovala, že příčinou Susanniny smrti bylo "použití násilí na krku". Podle dosavadních informací policie se dívka stala obětí "sexuálního a násilného zločinu".

Z brutálního činu je podezřelý mladý Iráčan Ali Bashar. Policie doufá, že získá důkazy po pitvě dívky a po testech DNA. Iráčan je v tuto chvíli na útěku. Podle médií i s celou rodinou odletěl 2. června. Bashar, jeho otec, jeho matka a pět sourozenců odcestovalo z Düsseldorfu do Turecka a odtud do Iráku. Lístky byly podle vyšetřovatelů rezervovány den předtím na falešná jména.

Policie na tiskové konferenci ve čtvrtek oznámila, že Bashar přišel do Německa v říjnu 2015.  On a jeho příbuzní naposledy žili v utečeneckém táboře v blízkosti místa, kde bylo objeveno tělo dívky. Úřady už loni zamítly jejich žádost o azyl. V Německu tak Ali Bashar se svými rodiči i pěti sourozenci žili ilegálně.

Hlavní podezřelý byl na policii velmi dobře známý pro své minulé prohřešky. Loni v dubnu mimo jiné napadl jednu ženu a účastnil se hromadné bitky. Letos se dostal také do šarvátky s policistkou, ke které se choval agresivně, urážel ji a plival na ni. Krone poukazuje i na to, že v březnu došlo v ubytovně, kde Iráčan žil, ke znásilnění jedenáctileté dívky – a že jedním z podezřelých je právě Bashar.

Krone poukazuje na to, že policie zadržela Aliho údajného spolupachatele, nebylo proti němu ale vzneseno obvinění. V jeho případě se totiž podezření nepotvrdilo. „Už odešel ze soudní budovy a může se volně pohybovat,“ uvedl deník.

Politici jsou zděšeni

Bild pak cituje celou řadu německých politiků. „Pachatel či pachatelé musí být potrestáni se vší silo, který náš právní stát nabízí. Nicméně nikdo by neměl zneužívat smrt této dívky k šíření nenávisti,“ uvedla například spolupředsedkyně Zelených Ann Baerbocková.

Předseda FDP Christian Linder uvedl, že v něm tento „ohavný zločin“ vyvolává „četné otázky“. Například ho zajímá, jak je možné, že rodina podezřelého žila v zemi ilegálně pod falešnými jmény. Ministryně pro digitalizaci Dorothee Baer z CSU vyzvala úřady k větší spolupráci, aby mohly rychle a efektivně shromažďovat informace o migrantech.

Mluvčí CDU Armin Schuster se divil tomu, „proč nebyl podezřelý ze znásilnění jedenáctileté dívky dávno ve vazbě a mohl se pohybovat na svobodě“. „Soudy by měly mnohem lépe využívat možnosti, kterém jim nabízí zákony,“ zní z CDU. Německý ministr vnitra Horst Seehofer zase zmínil to, že by policie v podobných případech měla jednoduchým porovnáním otisků prstů zjistit , jestli před sebou nemá zločince na útěku“.

Témata: Německo uprchlíci