Co je Melanii? Trump posílil spekulace o jejím zdraví

Melania Trumpová 3

Autor: ČTK, stars24.cz

9. června 2018 4:46

Americký prezident Donald Trump dále posílil spekulace kolem zdravotního stavu manželky Melanie, která nedávno podstoupila v nemocnici zákrok na ledvině.

Šéf Bílého domu uvedl, že se jednalo o "velkou operaci", která trvala téměř čtyři hodiny. Podle něj se první dámě "daří skvěle". Na summity do Kanady a do Singapuru ho ale žena nedoprovodí, protože měsíc nesmí cestovat letadlem, napsala agentura AP.

Bílý dům v květnu oznámil, že Trumpová byla pět dní hospitalizována kvůli odstranění nezhoubného výrůstku na ledvině. První dáma se ale poté více než tři týdny neukázala na veřejnosti a média začala spekulovat, že je po operaci zneschopněna nebo že se s manželem rozešla.

V pondělí se ale Melania po Trumpově boku v Bílém domě zúčastnila ceremoniálu věnovaného rodinám padlých vojáků. Trump vzápětí na twitteru tvrdě kritizoval média, která poslední tři týdny psala o podivné absenci první dámy USA na veřejnosti.

"První dámě se daří skvěle," řekl novinářům v pátek před Bílým domem Trump, když odjížděl na summit G7 do Kanady. "(Melania) chtěla jet také. Ale lékaři říkají, že nesmí měsíc létat. Absolvovala velkou operaci. Trvala skoro čtyři hodiny," dodal.

Mluvčí první dámy Stephanie Grishamová odmítla poskytnout další podrobnosti s poukazem na právo první dámy na soukromí. Grishamová již dříve řekla, že lékaři pomocí zablokování přísunu krve k buňkám tvořícím novotvar odstranili Trumpové cizorodou tkáň na ledvině.

"Prohlášení, které jsem vydala 14. května, je pravdivé. Melania Trumpová podstoupila úspěšnou embolizační proceduru. Ještě nemůže cestovat do zahraničí, ale daří se jí báječně," uvedla.

Podle expertů oslovených agenturou AP zákaz létání nemusí znamenat komplikace, ale spíš souvisí se zájmem, aby pacient po zákroku zůstal lékařům nablízku pro případ, že by potřeboval následnou péči.

Témata: Donald Trump Melania Trumpová