Darja Duginová: Kdo ji zavraždil? Rusko tvrdí, že našlo viníka. Vrahem má být žena

Vyšetřování vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina

Autor: ČTK

22. srpna 2022 17:14

Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské zpravodajské služby z vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina. Informovaly o tom dnes agentury TASS a Interfax. Devětadvacetiletá Duginová zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. FSB tvrdí, že pachatelkou zločinu je ukrajinská občanka, která poté odjela do Estonska.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina se jednalo o hanebný zločin. Vinu za "teroristický útok" na svou dceru přisoudil Ukrajině podle ruskojazyčné verze BBC i Dugin. Neoficiální obvinění na adresu Ukrajiny zazněla už o víkendu a Kyjev je kategoricky odmítl.

"Federální bezpečnostní služba objasnila vraždu ruské novinářky Darji Duginové," uvedlo dnes oddělení FSB pro styk s veřejností. "Trestný čin připravily a spáchaly ukrajinské zpravodajské služby," tvrdí ruská tajná služba. Vykonavatelkou je podle ní ukrajinská občanka Natalija Vovková, která podle FSB přijela do Ruska v červenci se svou dcerou narozenou v roce 2010.

"Po řízené detonaci vozu Toyota Land Cruiser, který řídila Duginová, odjela Vovková s dcerou 21. srpna přes Pskovskou oblast do Estonska," tvrdí dále FSB. Agentura Reuters k dnešnímu prohlášení ruské tajné služby poznamenala, že její tvrzení nemohla ověřit.

Duginová zahynula v sobotu večer, když se vracela z akce, kterou navštívila společně se svým otcem. Ten podle některých zdrojů měl původně jet v automobilu s ní, informovala o víkendu stanice BBC. Bezpečnostní služby v neděli uvedly, že pod vozem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán.

Dugin ze smrti své dcery obvinil "ukrajinský nacistický režim" a incident označil za "teroristický útok". Vyplývá to z prohlášení zveřejněném na telegramu ruským podnikatelem Konstantinem Malofejevem. Podle BBC se jedná o Duginovu první veřejnou reakci od sobotní události.

"Hanebný, krutý zločin předčasně ukončil život Darji Duginové, znamenitého a talentovaného člověka s ryzím ruským srdcem," uvedl dnes v kondolenci rodině Duginové prezident Putin.

Jedním z prvních, kdo na zprávu o smrti Duginové reagovali, byl šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Ten na sociální platformě telegram napsal, že se stala obětí "teroristů ukrajinského režimu, kteří chtěli zlikvidovat" jejího otce.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. "Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec (nejsme) teroristický stát," prohlásil podle BBC Podoljak v televizi. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

K odpovědnosti za smrt Duginové se mezitím přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP upozornila, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit.

Témata: Darja Duginova