Bože, prosím, ku*va, pomož nám! Jsou mrtví! Šokující svědectví z nejhoršího útoku v Americe!

Útok na koncertě v Las Vegas. Druhý den po nejhorší střelbě v dějinách USA.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. června 2018 13:19

Je 1. října 2017, krátce po desáté hodině večerní. 22 tisíc lidí se tísní na koncertě country zpěváka Jasona Aldeana, když se nad jejich hlavami rozezní střelba. Lidé začnou padat k zemi mrtví či zranění, jiní se dají na útěk a volají policii a záchranáře. Až teprve dnes, po půl roce od nejhoršího střeleckého masakru v dějinách USA, úřady odtajnily, co se v onu osudnou noc vlastně stalo.

Jde o nejhorší případ střelby, s jakým se kdy Spojené státy setkaly. Při řádění střelce Stephena Paddocka na účastníky koncertu country hudby v Las Vegas zemřelo 58 osob a do nemocnic jich bylo převezeno 527. Muž se ubytoval v hotelu Mandalay Bay a měl u sebe desítky zbraní. Z okna pokoje ve 32. patře vypálil do davu stovky ran.

Paddock možná zvažoval i útoky na dva jiné festivaly než byl tento. Podle úřadů si najal pokoje s výhledem na hudební přehlídky v Las Vegas a Chicagu, které navštěvují desetitisíce lidí. Podle policie rovněž zřejmě plánoval po svém činu uprchnout. Nakonec však před příchodem policie spáchal sebevraždu. Jeho motiv stále zůstává nejasný.

Stejně tak bylo až dosud nejasné, jak návštěvníci koncertu tragédii prožívali. Záběry už dříve umístěné na internet ukazují paniku, které propadli návštěvníci, kteří utíkali, křičeli a vrhali se k zemi. Na záznamech jsou slyšet výstřely pravděpodobně z automatické zbraně.

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁBĚRY NEJSOU URČENÉ OSOBÁM MLADŠÍM 18 LET A PRO SLABŠÍ POVAHY!

Návštěvníci koncertu také média informovali, že na místě viděli mnoho obětí a desítky sanitek. Mnozí podle AP utekli do přízemí nedalekého hotelu s kasinem Tropicana. "Lezli jsme přes mrtvoly," řekla agentuře DPA jedna z návštěvnic festivalu Cari Copelandová Pearsonová po střelbě.

Až nyní se ale povedlo získat nahrávky z mobilních telefonů, kterými lidé volali o pomoc. A americká média je popisují jako "děsivé", což bezesporu jsou. "Můj bože! Moj bože! Pořád střílí! Můj bože!" říká do telefonu nejmenovaná žena. Následně se ozve srdceryvný křik.

"Jsme na koncertě Jasona Aldeana! Bože, ku*va, pomoz nám!" pláče do telefonu operátorce tísňové linky 911 další žena. "Všichni jsou mrtví na zemi!" volá další muž.

Ačkoliv od útoku uplynulo už několik měsíců, policie v případu stále nepokročila. U střelce doma našla další zbraně, ale žádné napojení na teroristické organizace, a to i přesto, že se k útoku přihlásil Islámský stát. Neví stále, jaký byl útočníkův motiv ani proč muselo zemřít tak velké množství lidí.

Témata: střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) USA