Dělá se mu z Trumpa špatně? Macron setřel amerického prezidenta!

Emmanuel Macron

Autor: ČTK, stars24.cz

6. června 2018 19:41

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý přirovnal obsah telefonických rozhovorů s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jinými státníky k obsahu klobás. Nepřímo vzkázal, že je radno o něm raději nic nevědět, uvedla agentura Reuters.

Během tiskové konference s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem padl ze strany novinářů na Macrona dotaz k pondělní zprávě televize CNN, která uvedla, že Macronův telefonát s Trumpem byl příšerný.

"Jak říkal (německý kancléř z 19. století Otto von) Bismarck: kdybychom lidem vysvětlovali, jak se vyrábějí klobásy, není pravděpodobné, že by je dál jedli," zareagoval Macron. "Takže jsem radši, když lidé vidí hotové jídlo," dodal francouzský prezident.

Podle prohlášení Elysejského paláce Macron v telefonátu s Trumpem označil uvalování cel na evropské zboží za nezákonné a chybné. Bílý dům v mnohem kratším komuniké bez bližších podrobností uvedl, že se rozhovor obou prezidentů zaměřil na obchod a přistěhovalectví.

Podle nejmenovaného zdroje CNN se Macron domníval, že na základě budovaného osobního vztahu s Trumpem bude moci volně vyjadřovat svůj názor. "Ale Trump nesnese, aby ho někdo takhle kritizoval," řekl zdroj s tím, že konverzace se vyvíjela "prostě špatně". "Bylo to strašné," dodal.

Témata: Emmanuel Macron Donald Trump