Minuta po minutě: Jak probíhalo brutální ukopání Filipínce, které šokovalo Slovensko?

Slovák Juraj H. zabil Filipínce v Bratislavě

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2018 14:29

Brutální útok na Filipínce v centru Bratislavy vyvolal na Slovensku velmi bouřlivé reakce. Lidé žádají "spravedlnost pro Henryho", jak se muž, který zraněním utrpěným při incidentu po několika dnech zemřel, jmenoval. Zároveň se hlasitě mluví o tom, že motivem útočníka mohl být rasismus.

„Doběhl ho a udeřil pěstí. Oběť spadla na zem, pak útok zakončil kopancem do tváře. Když se oběť nehýbala, dostala ještě dvě silné facky. Vyložil si na něj nohu a telefonem si ho fotil,“ právě takto popisuje server Aktuálne.sk smrtelný útok Jiřího Hossua na Filipínce Henryho v centru Bratislavy.

Upozorňujeme, že video je násilné a není vhodné pro děti a citlivé povahy

Server také zveřejnil video celého útoku, které je ale jen pro silnější povahy. Henry se stal obětí incidentu, který se odehrál v sobotu 26. května nad ránem v centru Bratislavy. Podle serveru se zastal se dvou mladých žen – kolegyň z práce, které Hossua obtěžoval.

Šestatřicetiletý Filipínec, který několik let na Slovensku žil a pracoval, zemřel pět dnů po útoku na následky. Okresní prokurátor nejdříve pachatele pustil na svobodu – proti tomuto rozhodnutí se ale zvedla vlna nevole nejen mezi veřejností. Zvrat nastal až poté, co se o případ začala zajímat média a politici.

Slovenský server také vybral několik momentů z videa, které detailně popsal:

4:34:27:  Hossu dostihl Filipínce Henryho, který je na pohled slabší a nižší. Henry se útočníkovi vyhýbá a zrychlí chůzi. Útočník ho zastaví. Po krátké slovní výměně útočí na cizince. Ten spadne na zem. Když se Henry zvedá, agresor mu odzadu kopne do hlavy tak, že Henryho zůstane nehybně ležet na zemi.

04:34:38: Juraj od Henryho odhání mladou ženu, která mu chce pomoci. V horní části záběru je vidět, jak si muž, který přišel s Hossuem a celému útoku přihlíželo. zahaluje tvář.

04:35:10: Hossu si fotí bezvládné tělo ležícího Henryho. Přicházejí k němu muži, kteří dělali Jurajovi společnost. Žena, kterou Henry bránil, se snaží nehybnému cizinci pomoci, Hossu ji odstrkuje pryč. Dva muži, kteří přihlíželi útoku na Henryho, pomalu odcházejí.

04:35:16 hod:  Hossu nohou šlape Henrymu na hrudník a zjišťuje, že je v bezvědomí. Potom mu vrazí dvě silné facky. Nehybný Filipínec už nereaguje.

04:35:26 hod: Na místo činu dobíhá další člověk, který je již váhově podobný Hossuovi. Odežene ho od nehybného těla a začne Henrymu dávat první pomoc. Hossu stojí, dívá se do telefonu a nijak nepomáhá.

04:39:37: Muž, který přiběhl Henrymu na pomoc, zadržuje ve slovním konfliktu Juraje Hossu na místě činu. Mezitím skupina lidí oživuje nadále Henryho.

04:39:44: Na místo činu přichází první policejní hlídka. Ženy ukazují policistům, kdo je útočník a jako mladíka kopal do obličeje. Policie zadržela Juraje Hossua.

04:43:03: Policista začíná s masáží srdce a pokouší se oživit Henryho.

04:44:56: Přichází druhá hlídka, policista stále dává Henrymu masáž srdce. Cizinec ale nereaguje.

04:47:56: Přichází sanitka a další hlídky policie.

Případ vyvolal pobouření i solidaritu s rodinou cizince

Případ vyvolal silnou odezvu veřejnosti. Jeden z přátel mrtvého Filipínce, který případ sleduje z Velké Británie, se rozhodl prostřednictvím stránky GoFundMe vybrat peníze pro Henryho rodinu. Ta za Henrym přicestovala na Slovensko, zraněný muž však podlehl svým zraněním několik hodin před jejich příjezdem.

„Finanční prostředky budou poskytnuty Henryho rodině v plné výši. Mluvil jsem s nimi osobně a setkal se s nimi dvakrát od chvíle, kdy dorazili. Peníze budou použity na zaplacení letadla, ubytování, výdaje na Henryho případ atd. Chci poskytnout pomoc rodině, která ztratila svého milovaného syna a bratra,“ uvedl na stránkách muž jménem Jack Tranter. Za tři dny přispělo 751 lidí, kteří dohromady věnovali necelých 14 tisíc liber (více než 400 tisíc korun).

Na facebooku navíc vznikla iniciativa „Spravodlivosť pre Henryho“. Na 6. června byla do Bratislavy svolána demonstrace. Zakladatelé skupiny sice uvádějí, že rasistický motiv útoku zatím nebyl prokázaný, ale že facebookový profil útočníka naznačuje, že by to mohl být důvod útoku. „Chceme zároveň připomenout, že k napadení došlo v atmosféře protimigrantské hysterie, kterou zaseli a dodnes živí i mnozí vrcholoví politici, a zároveň ve společnosti, která bagatelizuje a normalizuje obtěžování žen, odmítá systematicky řešit násilí na ženách a naopak podniká útoky s cílem dostat ženská těla pod přísnější kontrolu státu,“ píší svolavatelé akce.

„Nedovolme, aby tato vražda byla zametena pod koberec jako „bitva o dívky" a přijďte spolu s námi žádat spravedlnost pro Henryho a jeho příbuzné! Sejdeme se ve středu, 6. června 2018 v 18.00 hod. na Náměstí SNP v Bratislavě. Po demonstraci bude následovat pochod městem, který zakončíme na místě tragické události, kde můžete položit květ na Henryho památku,“ dodávají organizátoři demonstrace. K demonstraci se na facebooku přihlásilo asi 2800 lidí, dalších víc než 9 tisíc projevilo zájem.

Témata: Juraj H. který zabil Filipínce v Bratislavě Slovák Slovensko