Dron pomohl ve Španělsku zachránit 14letého chlapce před utopením

Aeryon SkyRanger je prvním bezpilotním letounem v USA, který získal povolení FAA pro noční komerční provoz

Autor: ČTK, stars24.cz

25. července 2022 16:56

Dron, který jako novou pomůcku používají španělští plavčíci, tento měsíc zachránil před utopením 14letého chlapce. Hoch se potýkal se silnými vlnami u pláže ve Valencii. Dron mu shodil záchrannou vestu, která mu pomohla udržet se na vodě, než k němu o několik okamžiků později dorazili plavčíci, informovala dnes agentura Reuters.

"Viděli jsme dítě, které na tom bylo hodně špatně. Už nemělo skoro žádnou energii, aby se udrželo na vodě, a proto jsme mu poslali záchrannou vestu," řekl pilot dronů Miguel Ángel Pedrero z firmy General Drones.

"Kvůli velkým vlnám to byl komplikovaný manévr, ale nakonec se nám povedlo mu dopravit záchrannou vestu. S ní dokázal zůstat na hladině, než se k němu na vodním skútru dostali záchranáři," dodal. Chlapec následně strávil 24 hodin v nemocnici, kde dostal kyslík a další péči.

Ve Valencii sídlící firma General Drones začala španělským plavčíkům pomáhat v roce 2017 ve městě Sagunto severně od Valencie. Nyní jejích 30 pilotů s drony spolupracuje s plavčíky na 22 plážích po celém Španělsku.

Za prvních šest měsíců letošního roku se ve Španělsku nešťastnou náhodou utopilo celkem 140 lidí. To je podle španělské Královské federace záchranářů a plavčíků o 55 procent více než za stejné období loňského roku.

Témata: Drony