Znásilnění dívenky (10 let): V USA zatkli muže v souvislosti s medializací příběhu

Ilustrační fotografie

Autor: ČTK

14. července 2022 5:05

Lokální list z amerického státu Ohio dnes informoval o zatčení v souvislosti se znásilněním desetileté dívky, jejíž příběh před několika dny obletěl svět.

Podle The Columbus Dispatch policie podezírá 27letého Gershona Fuentese, který už byl předveden před soud a obviněn. Informace přišla po pochybnostech o tom, zda se předchozí zprávy o potratu mladé oběti, které vycházely z vyjádření jisté gynekoložky, zakládaly na pravdě.

Mediální kauzu rozpoutal text listu Indianapolis Star z 1. července, z něhož vyplývalo, že jistá desetiletá dívka z Ohia byla nucena po znásilnění vyhledat potrat v sousední Indianě, neboť v jejím domovském státě už to neumožňoval nově aktivovaný zákaz interrupcí. Zprávu rychle přebírala celoamerická i zahraniční média, včetně některých českých webů. Minulý týden na ni dokonce při vystoupení v Bílém domě upozornil prezident Joe Biden.

Příběh ovšem vyvolal jistou skepsi, především kvůli tomu, že se jej v následujících dnech nedařilo nezávisle potvrdit. Původní zpráva se zakládala na vyjádření gynekoložky Caitlan Bernardové, která uvedla, že se k ní oběť znásilnění dostala poté, co se na ni kvůli potratu obrátil lékař z Ohia. Bernardová už pak další podrobnosti k případu neposkytla, zatímco republikánský generální prokurátor Ohia Dave Yost její verzi zpochybnil v televizním rozhovoru.

Dnešní soudní jednání ovšem dřívější informace o znásilnění a ukončení těhotenství potvrdilo. Detektiv Jeffrey Huhn na něm podle The Columbus Dispatch řekl, že oběť podstoupila potrat v Indianapolisu. Doplnil, že probíhá porovnávání vzorků DNA z potratové kliniky a těch od obviněného Fuentese a sourozenců dívky.

Strážci zákona se údajně o jejím těhotenství dozvěděli přes okresní pobočku úřadu pro ochranu dětí, na který se 22. června obrátila dívčina matka. Zatčený, který měl bydliště v Columbusu, se podle policie přiznal, že desetiletou oběť nejméně dvakrát znásilnil. Soudkyně Cynthia Ebnerová jej poslala do vazby a stanovila kauci ve výši dvou milionů dolarů (přes 48 milionů Kč).

"Tohle potvrzuje, že ten případ existuje," napsala na twitter reportérka The Columbus Dispatch v reakci na předchozí pochybnosti. Také uvedla, že byla na dnešním soudním jednání jediným zástupcem médií, přestože případ vyvolal enormní zájem.

I was the ONLY reporter in the courtroom this morning as the man accused of raping a 10-year-old girl, impregnating her, leading to an abortion in Indiana, was arraigned. This confirms that the case exists.https://t.co/eWvtBMxqZW

— Bethany Bruner (@bethany_bruner) July 13, 2022

Kauza dokládá dramatické dopady, které má napříč Spojenými státy nedávné rozhodnutí nejvyššího soudu eliminovat téměř po 50 letech právo na přerušení těhotenství zhruba do 24. týdne. Nařčení ze šíření "fake news" v souvislosti s případem z Ohia zaznívala především z tábora Republikánské strany, která se interrupce dlouhodobě snaží omezovat a přelomový verdikt prezentuje jako "vítězství pro život". Generální prokurátor Yost, který předtím kritizoval Indianapolis Star za jeho článek, na dnešní vývoj reagoval stručným prohlášením: "Máme velkou radost, kdykoli z ulic zmizí někdo, kdo znásilňuje děti."

Témata: Znásilnění USA