Hrůzné detaily brutální vraždy na Slovensku! Co se dělo v osudnou noc?

Slovák Juraj H.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2018 20:04

O případu Filipínce, který byl v centru Bratislavy ukopán k smrti, již stars24.cz informoval. Nyní unikají nové detaily z brutální vraždy, které se dopustil podle tisku osmadvacetiletý Juraj H. z Dunajské Stredy.

K brutálnímu útoku došlo v sobotu minulý týden. Filipínec Henry John Serafica Acorda žil v Bratislavě několik let. Pracoval zde v počítačové firmě a podle všeho to byl bezproblémový šestatřicetiletý muž.

V osudnou noc ho nad ránem v Obchodní ulici v Bratislavě napadl Juraj H., boxer, před kterým se Filipínec snažil bránit dvě kamarádky. Nejprve mu Juraj dal ránu pěstí do obličeje, až zůstal Henry klečet na zemi.

Poté k němu Juraj přistoupil a brutálně jej kopnul do hlavy. Henry se skácel k zemi a už se neprobral. Ve čtvrtek pak podlehl utrpěným zraněním.

Podle serveru tvnoviny.sk si Juraj vše nahrával na telefon a podle záznamu z bezpečnostních kamer na přizabitého Henryho položil nohu a fotil si ho jako trofej.

Televize Markíza má k dispozici svědectví kamarádky, která popsala, co se v onu noc stalo. "Henry a jedna kamarádka si šli koupit pizzu a ta druhá čekala venku. Přišel k ní muž a ptal se jí, odkud pochází. Pak ji začal tahat do taxíku. V tom vyšel Henry s druhou kamarádkou, odtáhli ji a přešli na druhou stranu silnice. Útočník za nimi doběhl a popadl druhou kamarádku. Henry mu řekl, že jsou s ním. Muž ho shodil na zem a začal ho kopat," popsala.

Šokující útok otřásl celým Slovenskem nejen díky své brutalitě, ale i díky postupu úřadů. Policie totiž Juraje H. po útoku zadržela, okresní prokurátor ale tehdy neviděl důvod, aby zůstal ve vazbě, a tak útočníka den před Filipíncovou smrtí pustil na svobodu.

Případ ale vyvolal rozhořčení veřejnosti. "Juraj H. způsobil těžká zranění Filipínci Henrymu, který jim následně podlehl. A to vše jen proto, že chtěl obtěžovat děvčata a ten 'zlý imigrant' mu to nedovolil? Kde jsou teď (krajní nacionalisté) Kotlebovci? Anebo když útočí Slovák, tak je to v pořádku?" citoval list Pravda jeden z příspěvků na sociální síti.

Ozvali se i politici, ve vládě i v opozici. "Nelze tolerovat, že vrazi smějí svobodně chodit po našich ulicích," uvedl premiér Peter Pellegrini. "To jsou velmi špatné signály pro naši společnost. S vrahem nemůžeme mít slitování a spravedlnost musí zasáhnout okamžitě," dodal.

Generální prokuratura ale na oplátku ostře kritizovala politiky, kteří kromě jiného tvrdili, že prokuratura v případu postupovala nejprve nesprávně. "Je smutné, že jejich reakce přicházejí po týdnu a připomínají spíše 'závody', kdo dříve a více toto téma zneužije," napsal v prohlášení slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Případ mezitím převzala krajská prokuratura a policisté v pátek muže opět zadrželi. Nyní je obviněn ze zabití a hrozí mu sedm až 12 let za mřížemi.

Témata: Juraj H. který zabil Filipínce v Bratislavě Slovák Slovensko