Kurz eura: Evropská měna padá na úroveň dolaru

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. července 2022 10:00

Euro v posledních dnech setrvale slábne, až se v pondělí dostalo téměř na úroveň dolaru. Na podobné hladině se drží i dnes, podle ekonomů je však možné ještě další oslabení evropské měny.

Jedno euro se od včerejšího dne v podstatě rovná jednomu americkému dolaru. Pokles hodnoty odstartoval už na konci června, výrazněji však akceleroval od minulého pondělí.

U České národní banky se v pondělí kurzy koruny vůči oběma zásadním světovým měnám ještě lišily, jak vyplývá ze záložky Kurzy devizového trhu na webu této instituce. Kurz eura ke koruně byl 24,59, kurz dolaru 24,351. 

Podle ekonoma Lukáše Kovandy oslaví euro vůči dolaru až na tzv. paritu poprvé po téměř dvaceti letech. Měnoví obchodníci přitom nevylučují možné oslabení až na 0,95 dolaru za euro.

"Obě dvě hlavní světové rezervní měny dosáhly parity naposledy během obchodování 5. prosince 2002, od té doby až dosud bylo euro vždy silnější než dolar. Což Češi poznali tak, že za euro od té doby soustavně dostanou při směně nominálně více korun než za dolar," dodal Kovanda.

Témata: EUR USD