Další tragická střelba v USA: Nejméně 6 mrtvých a 24 zraněných v Chicagu

Policie USA, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. července 2022 21:40

Po střelbě v průvodu k oslavám Dne nezávislosti na předměstí Chicaga zůstalo nejméně šest mrtvých a 24 zraněných. S odkazem na místní úřady to dnes uvedla agentura Reuters. Policie oznámila, že stále pátrá po podezřelém, který pravděpodobně střílel ze střechy.

Průvod ve městě Highland Park se náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba a stovky lidí začaly hledat místo k ukrytí. Podle policie je pachatel stále na útěku. Vyzvala obyvatele města, aby zůstali doma. Oslavy Dne nezávislosti byly v Highland Parku a několika okolních městech pozastaveny nebo zrušeny.

Policie popisuje podezřelého jako bělocha v bílém nebo modrém tričku ve věku 18 až 20 let. Do davu pálil ze střechy a použil pušku, která byla na místě nalezena.

Podle chicagské televize CBS 2 se lidé rozeběhli poté, co uslyšeli několik hlasitých ran. "Všichni utíkali, schovávali se a křičeli," řekla digitální producentka CBS 2 Elyssa Kaufmanová, která byla v průvodu. Stovky prchajících návštěvníků oslav, které začaly v 10:00 ráno místního času (17:00 SELČ), za sebou zanechaly židle, kočárky, deky a další osobní věci.

Do průvodu se chystala i Gina Troianiová se svým synem, když uslyšela hlasitý zvuk, který považovala za ohňostroj - dokud neslyšela, jak lidé křičí něco o střelci. "Prostě jsme začali utíkat opačným směrem," řekla agentuře AP. Na videu, které Troianiová natočila na svůj telefon, je vidět, jak jsou některé děti viditelně vyděšené hlasitým hlukem a běží na stranu silnice, zatímco nedaleko houká siréna.

"Byl to prostě strašný chaos," řekla. "Byli tam lidé, kteří se oddělili od svých rodin a hledali je. Jiní prostě opustili své vozy, popadli své děti a začali utíkat," dodala.

Debbie Glickmanová, další obyvatelka Highland Parku, uvedla, že se se svými kolegy chystala odbočit do hlavní části průvodu, když viděla, jak z místa utíkají lidé. "Lidé křičeli: 'Je tam střelec, je tam střelec, je tam střelec,'" řekla Glickmanová. "Tak jsme prostě utíkali. Prostě jsme utíkali. Dole to vypadalo jako masový chaos," uvedla.

Témata: střelba USA Policie USA