Superstihačky USA v ohrožení? Nová zbraň je má poslat k zemi

2

Autor: stars24.cz

3. června 2018 16:59

Zdá se, že dny americké dominance ve vzduch jsou pryč. Rusko a Čína v poslední době vyvíjejí systémy, které by mohly odhalit stealth letouny. Tím by se staly supermoderní letadla F-22 a F-35 odhalitelná, a Spojené státy by přišly o výhodu, o kterou se dosud při mnoha operacích opíraly, píše National Interest.

Zařízení má být založeno na senzorech zachycujících infračervené záření. Ty jsou schopny zaměřit i jeho velmi malý zdroj. Každé letadlo pohybující se atmosférou totiž vytváří teplo. Povrch letadla s technologií stealth toto teplo absorbuje. Přesto ne úplně. Navíc teplo i přes veškerou snahu vydávají i motory.

„Neviditelné“ letadlo má stále také radarový odraz, i když je značně omezen a není například větší než má například větší dravý ták. Přesto je moderními radary zaznamenatelný. 

Do systému by pak měly být zapojeny i optické senzory.

A jak to bude celé fungovat? Ruská a čínská letadla budou vybavena všemi senzory. Stroje budou propojeny do datové sítě. Jedno nebo více letadel bude mít na palubě výkonný počítač, který bude data vyhodnocovat a určovat polohu amerických neviditelných strojů.

To že je něco takového možné již vloni dokázali sami Američané. Speciálně vybavené stoje F-18 při cvičení dokázaly odhalit většinu stealth letounů.

Pro Američany je to velmi nemilá zpráva. Znamená to pro ně investice miliard dolarů do vývoje zlepšené stealth ochrany nebo se vzdají této výhody. Letectvo by pak muselo upustit od operací osamocených letounů a spolehnout se na sílu velkých letek.

Zatím však nelze předpokládat, jaký bude další vývoj a pro jaký postup se Američané rozhodnou. Každopádně je to další rána pro americkou vojenskou dominanci.

Témata: F-35 Joint Strike Fighter USA Rusko Čína