Válka na Ukrajině: V Severodoněcku dál zuří boje, továrna je pod kontrolou Ukrajinců

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

12. června 2022 9:19

V Severodoněcku na východě Ukrajiny dál zuří líté boje, podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ale Ukrajina má stále pod kontrolou jeho průmyslovou oblast a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí. Podle sobotního tvrzení Ruskem podporované separatistické skupiny je v chemičce Azot uvězněno také 300 až 400 ukrajinských bojovníků.

Hajdaj uvedl, že ruské síly nyní ovládají většinu tohoto malého města v Luhanské oblasti a řekl, že ruské ostřelování chemické továrny zažehlo velký požár po úniku ropy. Není známo, zda oheň hořel ještě dnes.

"Nikdo nemůže říci, zda a kolik obětí bylo za posledních 24 hodin v Severodoněcku, kde pokračují intenzivní boje," uvedl dnes Hajdaj na síti Telegram. "Ano, lidé byli neustále v krytech, ale Rusové střílejí na obytné oblasti celé hodiny a používají těžké dělostřelectvo," napsal. "Všichni se teď pravděpodobně chtějí evakuovat, ale zatím taková možnost neexistuje," dodal.

Ruská média uvádějí, že v sousední Doněcké oblasti byl po výbuchu ve městě Avdijivka, kde sídlí další chemická továrna, vidět obrovský oblak kouře.

Ve směru na Slovjansk podle ukrajinského generálního štábu ve 109. den ruské invaze na Ukrajinu Rusové systematicky ostřelují oblast osad Petrivske, Nová Husarivka, Kurulka a Dolyna. Snaží se uchytit ve vesnici Bohorodyčne nedaleko Svjatohirsku.

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda