Putin se bojí vlastních lidí? Tento krok tomu nasvědčuje

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: ČTK, stars24.cz

10. června 2022 17:49

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že tento měsíc nebude tradiční debata Vladimira Putina s národem v přímém televizním přenosu, jak tomu bývalo v předchozích letech. Důvod ale neupřesnil.

Deník na svém webu připomněl, že dříve Peskov hovořil o tom, že se debata s Putinem uskuteční po ekonomickém fóru v Petrohradu, které se má konat od 15. do 18. června. Dodával ale, že přesné datum dosud nebylo stanoveno.

Mluvčí nyní popřel zprávy, že by ruský prezident měl debatovat s obyvateli východoukrajinského Donbasu, kde se odehrávají největší boje "speciální vojenské operace", jak Kreml oficiálně nazývá válku Ruska proti Ukrajině. Největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, rozpoutaný na Putinův rozkaz, dnes pokračuje 106. dnem.

Debata s Putinem v přímém televizním přenosu se koná každoročně od roku 2001, s výjimkou let 2004, 2012 a 2020.

Loni 30. června Putin odpovídal na otázky občanů tři hodiny a 43 minut, poznamenal server Rosbalt. Upozornil, že letos Putin dosud nevystoupil ani s tradičním poselstvím o stavu země, ačkoliv v minulosti se prezident obracel k poslancům a senátorům ještě během zimy či na počátku jara, aby vytyčil směrnice v rozvoji země. Podle mluvčího prezident dodržuje termíny stanovené ústavou, ve které se praví, že by šéf státu měl vystoupit "v průběhu roku", a tak "je ještě čas".

Témata: Vladimír Putin