Putin zrušil tradiční konferenci, kde odpovídá na dotazy od Rusů. Kvůli zdraví?

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. června 2022 14:10

Vladimir Putin tentokrát neumožní ruským občanům, aby mu položili libovolnou otázku. Podle posledních informací se tradiční tisková konference letos neuskuteční. Mohou za to údajné zdravotní potíže hlavy ruského státu?

Putin podle webu listu Daily Express zrušil účast na každoroční tiskové konferenci, kde odpovídá na dotazy občanů. Těch přijdou vždy stovky tisíc, šéf Kremlu v televizi podrobně odpoví na několik desítek z nich. 

Za jeho působení v nejvyšší funkci jde o opravdu tradiční akci, kterou vynechal jen v letech 2004 a 2012. Není proto divu, že se hodně spekuluje o důvodech, proč letos konference neproběhne.

Putin je považován za hlavní strůjce války na Ukrajině, která trvá už přes tři měsíce. Podle serveru se ruský prezident může obávat nepříjemných otázek právě na invazi do sousední země.

Podle jiné teorie se Putin nemůže výroční akce zúčastnit kvůli zdravotním problémům, o nichž se spekuluje prakticky od začátku vojenské operace. Mnozí lidé se domnívají, že konferenci, která se může protáhnout až na čtyři hodiny, by nezvládl. 

Témata: Vladimír Putin Rusko