Válka na Ukrajině trvá už 103 dní, pokračují ruské snahy o dobytí Severodoněcka

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

6. června 2022 12:00

Ruské jednotky pokračují ve snaze o dobytí Severodoněcka a útočí také u Lymanu v Donbasu na východě Ukrajiny. Ruská armáda dál útočí rovněž na Slovjansk. U Bachmutu utrpěly ruské síly značné ztráty, aniž by dosáhly úspěchu. Na jihu donbaské fronty bojové operace nepřítele nepokračovaly, uvádí ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti.

"Na severodoněckém směru nepřítel ostřeloval naše vojska z minometů a děl různého typu. Utrpěla civilní infrastruktura v obcích Meťolkine, Borivske, Ustynivka a Toškivka. Okupanti pokračují v dobývání Severodoněcka," uvádí hlášení.

Pozice ukrajinských sil v Severodoněcku se mírně zhoršila, připustil v televizi gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. "Naši obránci dokázali podniknout protiútok a osvobodili skoro polovinu města. Ale teď se situace zase trochu zhoršila," řekl podle agentury Reuters.

Štáb upozornil, že v Bělorusku zůstávají ruské jednotky, vyzbrojené i raketami Iskander, protileteckými systémy S-400 a Pancir a letectvem.

Ruská armáda od vpádu na Ukrajinu přišla o 31.250 vojáků, 1386 tanků, 3400 obrněných vozidel, 690 děl, 96 protileteckých zbraní, 211 letadel, 176 vrtulníků a 551 dronů, odhadlo ukrajinské velení,

Ve válečných podmínkách nelze tvrzení znepřátelených stran potvrdit z nezávislých zdrojů.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvádí, že nedělní útoky na ukrajinskou železniční infrastrukturu, při kterých Rusové použili střely s plochou dráhou letu, měly zřejmě narušit zásobování ukrajinských jednotek západními zbraněmi. Upozorňuje také na pokračující těžké boje v Severodoněcku a ruský postup k Slovjansku ve snaze obklíčit ukrajinské síly a také na posilování protiletecké obrany Hadího ostrova, která má chránit ruská plavidla blokující ukrajinské přístavy a tím i vývoz ukrajinského obilí.

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina