Maminka zavražděné Martiny si zoufá: Co všechno musely naše děti prožít? Byla to hrůza a děs!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

31. května 2018 18:18

Policisté tento týden v domě zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové provedli detailní rekonstrukci činu. Díky tomu mohli ověřit, jak do sebe zapadají jednotlivé důkazy, které během vyšetřování nashromáždili. To bylo velmi emotivní především pro rodiče zavražděných, kteří všemu zpovzdálí přihlíželi.

Policie místo obehnala páskou, i tak u domu byly při rekonstrukci desítky lidí včetně vyšetřovatelů, lidé z kriminalistického a expertizního ústavu, policejních specialistů, právníka pozůstalých Daniela Lipšice, otce zavražděného novináře Jozefa Kuciaka i matka novinářovy partnerky Zlatici Kušnírové.

„Potvrzovaly se různé teorie a ustálilo se, že první byla zastřelená Martinka a až potom Janko,“ řekl pro MF Dnes Jozef Kuciak. „Martinka byla zastřelena v kuchyni, Janko zemřel na schodech. Zastřeleni byli v rozmezí pár vteřin a mezi oběma vraždami nebyla žádná prodleva,“ uvedl.

Někteří policisté představovali figuranty. Přesně v 19:36 se z domu ozval první výstřel. V 19:41 druhý. V půl deváté padly další dvě rány. Policisté ověřovali nejen časové souvislosti, ale i to, z jakého místa a pod jakým úhlem vrah střílel. „Aby nábojnice dopadly tam, kde byly nalezeny,“ řekl Kuciak. Podle policie vrah nejprve zastřelil Martinu ranou do hlavy, poté Jána dvě ranami do hrudi.

„Přišli figuranti a stříleli slepými náboji. Hned se nám vybavilo, co všechno musely naše děti prožít. Byla to hrůza a děs!" řekla Zlatica Kušnírová serveru Pluska.sk. „Musel to být výborný střelec, střílel pravděpodobně už od dveří na Martinku zdálky. Pak se po schodech vrátil a narazil na Jána, který vyšel proti němu ze sklepa,“ vysvětluje Zlatica.

Ján ve sklepě rozdělával sádru, chtěl totiž opravit plochu kolem vypínačů. „Byl pracant, přišel domů a hned šel pracovat. Rozdělili se, nebyli spolu a tehdy se vrah dostal na místo, kde je měl oba jako na dlani. Viděl Martinku v kuchyni a přes další okno v chodbičce Janka, jak jde do sklepa a tak věděl, kdy má vejít do domu,“ uvedla matka Martiny.

Vrah vypálil tři rány, na zemi se ale našly jen dvě nábojnice. „Jedna buď zapadla třeba do oděvu, nebo zůstala v pistoli,“ domnívá se Kuciak. Při rekonstrukci se také potvrdilo, že Ján ani jeho partnerka Martina nemohli z osvětlené místnosti vidět venku vraha, jak přichází k jejich domu. Jak se vrah do domu dostal, však stále není jasné. Podle serveru tvnoviny.sk policisté také zjistili, že vrah vnikl na pozemek minimálně hodinu předtím, než oba mladé lidi zavraždil.

Podle domněnek místních i starosty Štefana Lancze se tam střelec dostal zadem. Mohl prý přijet po polní cestě a vlezl na pozemek opuštěného domu, který sousedí s domem Jána a Martina. Starosta také dodal, že po polní cestě se dá projet autem i v zimě a vrah se tak jednoduše vyhnul všem obecním kamerám - ze sedmi ho nezachytila ani jedna. 

Místní obyvatelé jsou od vraždy opatrnější. Starostovi prý často volají, když na ulici vidí cizího člověka. Nejbližší domy u toho, kde žili zavraždění snoubenci, jsou prázdné. Soused, který Jána a Martinu dobře znal a který jim před vraždou půjčoval nabíječku autobaterie, se odstěhoval.

Ani po třech měsících od činu ale policie nemá žádné podezřelé. „Já už věřím dneska jen na náhodu, že ten vrah někdy někde sám promluví,“ dodal novinářův otec.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Policie SR