Dostaly azyl tisíce teroristů? Obří uprchlický skandál!

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. května 2018 17:00

Německo hasí obrovský skandál. Týdeník Spiegel zveřejnil zprávu, podle které v Německu získal azyl muž podezřelý z válečných zločinů v Sýrii. Úředníci čelí podezření, že některým migrantům poskytovali azyl výměnou za peníze.

Před několika dny otřásl Německem skandál kvůli neoprávněnému udělování azylu. Problém spočíval v tom, že šéfka Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky v Brémách a další její kolegové údajně některým migrantům prodávali azyl. Podvodů se měli dopouštět i tamní právníci a tlumočníci.

Jenže jak se kauza rozplétá, ukazuje se, že je problém daleko větší. Mezi roky 2013 až 2016 brémská pobočka udělila azyl více než 1200 cizincům, kteří na něj podle pravidel neměli nárok. Der Spiegel zdůraznil, že se kvůli tomu v zemi usadili zřejmě i osoby s radikálně islamistickými názory či někdejší bojovníci Islámského státu.

Konkrétně podle magazínu dostal v Brémách azyl muž, který je podezřelý z válečných zločinů v Sýrii. Další úspěšní žadatelé měli falešné doklady a přišli z území, které měl pod kontrolou Islámský stát, uvedl Spiegel s odkazem na svůj zdroj.

Kauzou už se zabývají i politici. AfD považuje události v Brémách za další důkaz selhání imigrační politiky kancléřky Angely Merkelové. V parlamentu v úterý vystoupil se zprávou o porušení zákona ministr vnitra Horst Seehofer. Poslanci dokonce zvažují zřízení mimořádné vyšetřovací komise, která by se událostí v Brémách zabývala, uvedl server Aktuálně.cz.

Protikorupční policie už prověřuje všech 18 tisíc kladně vyřízených žádostí o azyl v Brémách od roku 2000. Kromě toho ale také zkontroluje i další pobočky migračního úřadu, které mají vyšší procento udělené mezinárodní ochrany než ostatní.

Od chování údajných zkorumpovaných úředníků už se část zaměstnanců Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) distancovala. Zveřejnili otevřený dopis v deníku Süddeutsche Zeitung. Vinu za chyby připisují vedení úřadu, včetně šéfky Jutty Cordtové. Úředníci poukazují například na to, že zejména v krizovém roce 2015 vedení na úředníky tlačilo a požadovalo co nejrychlejší vyřizování žádostí o azyl bez ohledu na to, že pracovníci, kteří to měli na starosti, byli přetíženi.

Témata: uprchlíci Terorismus Německo