89. den války: Ruské jednotky chystají další útok na Slovjansk

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

23. května 2022 8:54 | Aktualizováno: 23. května 2022 22:20

Rusko na Ukrajině soustředí své síly u východoukrajinského Severodoněcku, od Izjumu chystá další útok na Slovjansk, uvedl dnes podle ruskojazyčného serveru BBC ukrajinský generální štáb. Invazní síly dnes útočí také na město Lyman v Doněcké oblasti. Česká republika nedávno věnovala ukrajinské armádě bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy, řekl dnes americký ministr obrany Lloyd Austin.

Stručný přehled pondělních událostí: 

Za první tři měsíce od únorové invaze do sousední země Rusko přišlo pravděpodobně o podobný počet vojáků jako Sovětský svaz za devět let války v Afghánistánu, napsala na twitteru britská vojenská rozvědka.

Rusko na Donbas stahuje jednotky z Charkovské oblasti, Mariupolu, proruské separatistické milice i nově mobilizované vojáky ze Sibiře, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Zároveň varoval, že Severodoněck se ruským jednotkám podařilo už téměř odříznout.

Město je podle dřívějšího prohlášení ukrajinských úřadů pod neustávající palbou ruských jednotek. Hajdaj dnes uvedl, že ruské síly město se zhruba 100.000 obyvateli záměrně ničí. Ukrajinští vojáci na místě v neděli reportérovi BBC řekli, že Severodoněck je v podstatě obklíčený.

Ruské síly se dnes snažily ovládnout také město Lyman ležící asi 60 kilometrů západně od Severodoněcku a také nedaleko Slovjansku, uvedla ruskojazyčná redakce BBC s odkazem na zprávy z médií a sociálních sítí. Generální štáb ukrajinské armády ve večerním hlášení bez dalších podrobností napsal, že nepřítel pomocí dělostřelectva útočil na ukrajinské jednotky i civilní objekty ve městě, které mělo před válkou přibližně 20.000 obyvatel. Náměstek ministerstva informací samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Daniil Bezsonov podle agentury TASS uvedl, že síly DNR již do Lymanu pronikly a nyní svádějí boje v severní části města.

Ukrajinský soud dnes vydal zatykač na bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který byl v nepřítomnosti obviněn z vlastizrady. Informovala o tom agentura Reuters. Obvinění souvisí s dohodou, kterou Janukovyč v roce 2010 podepsal a která prodloužila ruský pronájem námořních zařízení na Krymu. Dohoda, na Ukrajině obecně známá jako Charkovská smlouva, umožnila Rusku ponechat v krymském přístavu Sevastopol svou Černomořskou flotilu.

Ruský prezident Vladimir Putin se stal před časem terčem atentátu. K pokusu došlo po ruské invazi na Ukrajinu, ale akce podniknutá Kavkazany se vůbec nepovedla. Uvedl to náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru, jehož úryvek dnes zveřejnil na svém webu list Ukrajinska pravda. Tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Česká republika nedávno věnovala ukrajinské armádě bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy, řekl dnes americký ministr obrany Lloyd Austin na tiskové konferenci po virtuálním setkání se zástupci spřízněných zemí, na němž se jednalo o další vojenské pomoci Ukrajině. Asi 20 zemí se podle Austina zavázalo poskytnout ukrajinské armádě další zbraně.

Z Ukrajiny před válkou uprchlo do zahraničí už více než 6,5 milionu lidí. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které dnes v Ženevě zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zdaleka nejvíce, 3,5 milionu, jich na útěku překročilo hranici s Polskem.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda